10 tipp a jobb szemekért

10 tipp a jobb szemekért

Címlap / Életmód / Egészség / 10 tipp a jobb szemekért

A legtöbb számítógép-felhasználó szenved a fáradt szemek okozta kellemetlenségektől, szem alatti karikáktól és fejfájástól.

Tippjeink segítenek elkerülni ezeket a tüneteket.

Tanulmányok kimutatták, hogy a stressz, az aktív éjszakai élet és mindennekelőtt az a tény, hogy maximális időt töltünk számítógép előtt karikás, duzzadt és fáradt szemekhez vezet. A kellő időben történő kezelés nélkülözhetetlen kellene legyen mindenki számára.

A számítógép-felhasználóknál a fizikai és vizuális kényelmetlenséget a sok óra számítógép előtt töltés okozza. Úgy tűnik a PC-felhasználók folyamatos stressznek teszik ki magukat és szemeiket, és azonnali megoldást szeretnének a fáradt szemeikre.

Tanulmányok kimutatták, hogy az egyének a két vagy több óra számítógép előtt való ülés után szem-izom fájdalmat éreznek. Több óra után ez az érzékenység átterjed a test többi részére, ekkor jelentkezik a fejfájás, égő szem, homályos látás, fókusz elvesztése, kettős látás, nyak- és vállfájdalmak. Mi előtt még túl késő lenne, a stresszes szem tünetein enyhíteni kell, hogy felfrissüljön és további lendületet adjon a nap folyamán.

Tippek a szem terhelésének csökkentésére

Dolgozni kell, abbahagyni ritkán lehet, ezért fontos, hogy a számítógépes munka minél kevésbé befolyásolja szemünk egészségét. Íme mit tehet, aki segíteni akar fáradt szemein.

1. Módosíts a gép/képernyő beállításain: tedd megfelelő magasságba és dőlésszögbe, állíts a fényerőn és kontraszton.

2. Állítsd a képernyő fényerejét a környezetedhez viszonyítva. A kontraszt a háttér és a képernyőn megjelenő karakterek közt magasnak kell lennie.

3. Minimalizáld a vakító fényforrásokat. Használj képernyővédőt, az ablakon sötétítőt, hogy az erős napsütés ne világítson szemedbe vagy a képernyőbe.

4. Pillogtass gyakrabban. Pillantás során könny képződik, mely benedvesíti a szemet, így nem kezd el égni a szemed.

5. Látogass el szemorvoshoz, lehetséges, hogy szemüvegre lesz szükséged.

6. Fókuszálj újra a szemeddel. Nézz el a számítógépről oldalra 10-15 percenként és nézz egy távoli tárgyra 5-10 másodpercig.

7. Mozgasd meg magad ülés közben is. A fizikai mozgás élénkít és kizökkent a folytonos figyelésből.

8. Aludd ki magad. A fáradtság súlyosbít a szem fáradtságán és erősíti a tüneteket.

9. Pihenés képpen félóránként nézz zöld színre. Ez a szín nyugtatja meg leginkább a szemet és lelket.

10. Fogyassz A-vitaminban gazdag élelmiszereket: brokkoli, sárgarépa, borsó, spenót, burgonya, sajtok, tojás, tej, grapefruit, mango, papaya, paradicsom, guava

VIDEO 10+1 sminkes trükk, amit bárcsak előbb tudtál volna

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!