6 tipp, hogy a kánikula elviselhetőbb legyen

6 tipp, hogy a kánikula elviselhetőbb legyen

Címlap / Életmód / Egészség / 6 tipp, hogy a kánikula elviselhetőbb legyen

A tartós hőség egyaránt megvisel férfit és nőt, fiatalt és idősebbet egyaránt. Lássuk, hogyan lehet legalább egy kicsit enyhíteni a kánikulával járó kellemetlenségeket!

Folyadék utánpótlás

Sokan megfeledkeznek arról, hogy legyen náluk elég folyadék bárhova is mennek nap közben.
A buszon, munkába menet, vagy akár csak az utcán sétálgatva is érdemes figyelni arra, hogy folyamatosan pótoljuk a folyadékot a szervezetünkben, mivel az izzadás hatására nagyon könnyen kiszáradhatunk.

Hideg italok

Sokan mondják, hogy azért nem visznek magukkal folyadékot egy fél órás útra, mert úgyis csak felmelegszik, és akkor már nem esik jól.
Pedig a valóságban éppen fordítva működik a dolog: a túl hideg folyadék az, ami torokfájást, komolyabb gyomorbántalmakat, ezáltal pedig akár hasmenést is okozhat, ezért érdemes nem jéghidegen fogyasztani őket.

Parfümök

A fullasztó melegben különösen rosszul reagálunk az erős parfümök illatára, sőt akár az is előfordulhat, hogy egy erős illatfelhő lesz az utolsó lépés, ami rosszulléthez, ájuláshoz vezet.
Ezért a saját és a környezetünk érdekben is érdemes a kánikulában enyhe, friss illatokat, lehetőleg citrusos parfümöket használni. Ezek akár fel is frissíthetnek bennünket egy hirtelen rosszullét alkalmával, ha egyszerűen csak megszagoljuk azt a testrészünket, amelyet befújtunk vele.

Csukló

Ha úgy érezzük, hogy a hőség már elviselhetetlen, akkor próbáljuk meg lehűteni magunkat valamivel. A leggyorsabb eredményt a csuklónkon keresztül érhetjük el.
Az eszköz lehet egy hideg üveges ital, amelyet a csuklónkhoz nyomunk egy kis időre, de ha nincs ilyen, akkor akár egy mosdóban vagy egy nyilvános kútnál is érdemes a csuklónkat néhány percre a hideg víz alá tenni. Azonnal hat, és a testet ugyanúgy felfrissíti, mint a koncentrációs képességet.

Vizesedés

A melegben sok ember hajlamos a vizesedésre. Ha ez így van velünk is, akkor nagyon fontos, hogy amikor a bizsergető érzés elkezdődik, akkor minél hamarabb kezdjük el lehűteni a lábunkat.
A hideg vizes vagy üdítős üveget tegyük a bokánkhoz, húzzuk többször végig a lábfejen, és szorítsuk a térdhajlatunkhoz is. Ha nincs ilyen lehetőség, akkor ilyenkor is használhatjuk a csapból folyó hideg vizet is, azonnal megszünteti az „ólomláb” érzetet.

Hajviselet

Hosszú haj esetén biztosan sok embernek ismerős az, hogy a hátul összefogott hajunk miatt a tarkónknál elviselhetetlen meleget érzünk, ami rettenetesen csökkenti a komfortérzetet, sőt akár ájuláshoz is vezethet.
Ezért a hőségben mindig törekedjünk arra, hogy a tarkónk lehetőleg tudjon szellőzni. Vigyünk magunkkal hajpántot, ami alul is megemeli a hajunkat, vagy válasszunk egy magasan kötött kontyot vagy copfot.

VIDEO 10+1 sminkes trükk, amit bárcsak előbb tudtál volna

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!