7 tipp a gyorsolvasáshoz, hogy minden eddiginél hatékonyabb legyél

7 tipp a gyorsolvasáshoz, hogy minden eddiginél hatékonyabb legyél

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 7 tipp a gyorsolvasáshoz, hogy minden eddiginél hatékonyabb legyél

Szeretnéd megduplázni az olvasási tempódat, hogy más feladatokra, a pihenésre és a szórakozásra több időd jusson, és még érteni is akarod, amit elolvasol? Geoffrey A. Dudley Gyorsolvasás című könyvéből tökéletesen elsajátíthatod a megfelelő módszert. A könyv alapján néhány tippet mi is adunk:

Tanulj meg koncentrálni!

Tanuld meg a figyelmedet a szövegre összpontosítani! A tudat összpontosítása hasonlít a nagyítóüveg gyűjtőlencséjéhez, amely egy pontba tereli össze a napsugarakat.

A szöveg megértésének és megjegyzésének legfontosabb feltétele, hogy olvasás közben a világ megszűnjön számodra, az idő múlása és a környezet kívül rekedjen a tudatodon.  

Ha van olyan tevékenység, amibe képes vagy úgy belemerülni, hogy közben semmi másról nem veszel tudomást, akkor ezt a képességet más tevékenységekre is ki tudod terjeszteni, beleértve az olvasást is.

Ha jól figyelsz, akkor gyorsabban haladsz az olvasással, és a szövegben szereplő információkat az agyad eltárolja. 

Bővítsd a szókincsedet!

Ha olvasás közben új szóval találkozol, vedd elő az értelmező szótárt vagy az idegen szavak szótárát, és nézd meg a jelentését.

Figyeld meg, hogy milyen helyzetben, szövegkörnyezetben használják mások az adott szót. Ha legközelebb hasonló helyzet adódik, akkor már te is használhatod.

Ha sok szót tudsz, akkor nemcsak a szövegértés, hanem a kifejezőkészség terén is sikerélményekhez juthatsz.

Ez az írásbeliségre és a szóbeliségre egyaránt vonatkozik.

Próbáld ki a kartonlapos módszert!

Tegyél egy oldalnyi szélességű kartonlapot a könyvbe, és olvasás közben csúsztasd folyamatosan lefelé.

Növeld az olvasási tempódat, de közben koncentrálj! Mérd meg, hogy egy perc alatt hány szót tudsz elolvasni! Ha kétszáznál többet, akkor gyorsabban olvasol, mint az átlagember.


Nehezen megy? Koncentrációt segítő ételek


Kezdetben ne fentről lefelé, hanem balról jobbra haladj, így egy információ sem kerüli el a figyelmedet. Ügyelj arra, hogy ne csak átfusd, hanem értsd is meg a szöveget!

A gyorsaságot az is növeli, ha nem ugrasz vissza a szemeddel azokra a szövegrészekre, amelyeken már túljutottál. Szokj le arról, hogy olvasás közben suttogva kimondod a szavakat, és az ujjaddal követed a sorokat. 

Így használd a ceruzás eljárást!

Ha már az olvasási tempódat a balról jobbra tartó szemmozgásnál növelted, akkor áttérhetsz a függőleges olvasásra.

Húzz ceruzával egy függőleges vonalat az oldal középtengelyére a lap tetejétől az aljáig, és tekinteted középpontját mindig ezen a vonalon tartsd!

Addig folytasd ezt az eljárást, amíg már biztos vagy benne, hogy a ceruza használata nélkül is képes vagy a sorok közepére rögzíteni a tekintetedet. 

Ha már elég gyors vagy, akkor tanuld meg a kétsoros technikát is!

A kétsoros technika a kartonlapos és a ceruzás módszer egyszerre történő alkalmazása.

Húzz egy ceruzavonalat függőlegesen az oldal közepén, és kétsoronként rajzolj rá egy-egy apró keresztet.

Ezután vedd elő a kartonlapot, majd húzd folyamatosan lefelé, és közben kétsoronként állítsd meg a tekintetedet az apró kereszteken.

A kartonpapír végig felül legyen, hogy a már elolvasott szövegrészeket takarja. Próbálj meg minél kevesebb szemmozgással minél nagyobb részt átfogni az éppen olvasott két sorból. 

Szabj időkeretet az olvasáshoz!

Egy meghatározott szöveg elolvasására tűzz ki magadnak egy időkeretet!

Az időkeretet a szöveg terjedelme alapján határozd meg!

Keresd meg a lényeget!

Az olvasás célja nem a szavaknak, hanem a szöveg üzenetének a birtokbavétele.

Ha felfogod az üzenetet, akkor az belevésődik az agyadba, hogy a továbbiakban arra a célra tudd alkalmazni, amire a szöveg leírója (az üzenet küldője) eredetileg szánta.

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!