7 tipp, amitől a karácsonyi evészet utóhatásai enyhülnek

7 tipp, amitől a karácsonyi evészet utóhatásai enyhülnek

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 7 tipp, amitől a karácsonyi evészet utóhatásai enyhülnek

Karácsonykor a legtöbben degeszre esszük magunkat. Nehéz lenne ezt elkerülni, mert ha vendégek jönnek, együtt kell elfogyasztanunk az ünnepi ételeket, és mi is megyünk vendégségbe, ahol megkínálnak bennünket mindenféle jóval. December 26-án már úgy érezzük, egy falat sem fér a túlterhelt gyomrunkba. Ilyenkor megfogadjuk, hogy jövőre a józan eszünkre hallgatunk, és a karácsonyi lakmározás terén nem megyünk el a rosszullét határáig. Mit tehetünk, hogy jobban érezzük magunkat?

Mi zajlik a túlterhelt testben?   A túlterheltségnek nemcsak a kiadós lakoma az oka, hanem az is, hogy a jellegzetes karácsonyi menü jórészt zsíros, cukros ételekből, gáztermelő káposztafélékből áll. Nemcsak a hüvelyes zöldségek, hanem a magas szénhidráttartalmú ételek is termelnek gázokat, amikor a bélbaktériumokban alkotórészeikre bomlanak. Ezek feltorlódnak az emésztőrendszerünkben, és napokig feszül a hasunk az emésztésre váró táplálékok miatt.    Mi az, ami segít?   1. Nem igaz, hogy a röviditalok gyorsítják az anyagcserét. A nagypapák esküsznek rá, hogy evés előtt vagy után, vagy előtte és utána is, az alkohol jót tesz. Igaz, hogy a gyomor izmai ellazulnak, ezért csökken a feszülés, hosszabb távon viszont a macskajaj csak súlyosbítja a panaszokat, mert így már kétféle problémával kell megküzdenünk.    2. Köretnek ehetünk olyasmit, ami nem árthat. Például vágjunk össze hagymát, paradicsomot és uborkát, majd sózzuk meg, és keverjük össze, és egy nagyon finom zöldségsalátát kapunk! A cékla vagy a csemege uborka is remek választás, ha nem külön salátaként, hanem közvetlenül a hús mellé fogyasztjuk. Szintén könnyű köret a borsóval összepárolt kukorica, amibe utólag még apróra vágott hagymát is tehetünk. 3. A nehezen emészthető ételek megfelelő fűszerezésével szintén kedvező hatást érhetünk el. A köménymag, az ánizs, a szegfűszeg, az édeskömény és a fahéj gátolja a puffadást, és serkenti a gyomorsav termelődést. A fűszeres ételekhez és italokhoz kevesebb sót és cukrot kell adni, mint amennyit a receptek előírnak, mert szinte már önmagukban is elég ízletesek.    4. Egészséges és finom megoldást jelent a szervezet számára nehezen feldolgozható édességek helyett a friss ananász. A benne levő L-karnitin beindítja a zsírégetést. Nagyon jó zsírégető a gyömbér is. Tippünk a fogyasztásához: három karika gyömbérre öntsünk egy pohár langyos vizet. Minden étkezés előtt igyunk meg egy pohárnyit ebből az italból. Sütemény helyett ehetünk sült almát. A gyümölcsrostok miatt jóllakottnak érezhetjük magunkat, viszont ezeket hamarabb megemésztjük, mint a cukorból, vajból és lisztből álló süteményeket.   5. Együnk lassan! Rágjunk meg mindent alaposan, mert a gyomron a pép könnyebben áthalad, mint a nagy falatok! Hagyjunk időt magunknak, hogy észrevegyük, ha a gyomrunk már megtelt. Ne tegyünk a tányérunkra óriás adagokat, még a kedvenc ételünkből se!    6. Ha megfájdul a hasunk, a meleg segíthet. Rakjunk rá melegvizes palackot vagy felmelegített, cseresznye- vagy meggymaggal töltött párnát. A hasfájást megelőzhetjük vagy elmulaszthatjuk, ha étkezés után megiszunk egy csésze borsmenta teát. Ebből naponta akár egy-másfél litert is elfogyaszthatunk.    7. Sétával szintén könnyíthetünk magunkon. Evés után menjünk ki a levegőre! Az oxigén, amit magunkba szívunk, felpezsdíti a vérkeringésünket, így az emésztésünk is felgyorsul. 
   

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!