Szakértők szerint van 6 dolog, amit nem szabad elhinni a maszkokról

Szakértők szerint van 6 dolog, amit nem szabad elhinni a maszkokról

Címlap / Életmód / Egészség / Szakértők szerint van 6 dolog, amit nem szabad elhinni a maszkokról

„Az arcmaszk 100%-osan megvéd a koronavírustól”

Mindenkit bátorítunk a maszk használatára, hiszen hatalmas szerepe van a fertőzések terjedésének megelőzésében. Ám jó tudni, hogy maszkok között is akadnak hatékonyabbak és kevésbé megbízhatóak. Szakértők szerint a házi készítésű darabok, vagy az egyszer használatos orvosi maszkok az utóbbi kategóriába tartoznak, hiszen nem tudják a nagyon apró cseppeket kiszűrni, így sajnos ha egy fertőzött személlyel beszélgetsz, még maszkon keresztül is belélegezheted őket.

Ezért elsősorban a maszk nem téged véd meg másoktól; tőled védi meg a környezetedben élőket. Ha ugyanis benned lappang a vírus, tünetek nélkül fertőzhetsz, viszont ha csak maszkban beszélgetsz másokkal, a cseppek nem igazán tudnak kijutni a maszkon túl. Ezért is mondják azt, hogy ha mindketten viselitek a maszkot, lényegesen kisebb az esélye a fertőzésnek.

„Minden arcmaszkot újra lehet használni”

Sokan úgy gondolják, a maszkot bármennyiszer újra lehet használni. Csakhogy ez sem az egyszer használatos orvosi maszkra, sem a mosható maszkra nem igaz.

Előbbit valójában egyetlen alkalomnál többször fel sem vehetnéd, hiszen minden rajta lévő baktériumot és szennyeződést belélegezhetsz az újabb és újabb felvételnél, de utóbbinál is vannak fontos részletek. A maszk ugyanis olyan, mintha a pólódat a hét minden napján viselnéd, napi mosás mellett; előbb-utóbb elhasználódik, sérül az anyaga, a mosástól megnyúlik, és akár kis lyukak is keletkezhetnek rajta. Úgyhogy amikor azt látod, már kezd kicsit elhasználtnak tűnni, inkább ne vedd fel, mert a hatékonysága is csökken!

„Nem kell távolságot tartani, ha van rajtad maszk”

Sokan elfelejtik, hogy önmagában a maszk nem megoldás a fertőzés megelőzésére. Hatalmas szerep hárul rá, de ha nem tartod a távolságot másoktól, sajnos nem tud megóvni téged a koronavírustól. Ezért a távolságtartás nem kiegészítő intézkedés, hanem legalább annyira fontos, mint maga a maszkviselés! Ha boltba mész, ha csak sétálni indulsz a parkba vagy edzeni mész a konditerembe, mindig maradj távol másoktól, hiába van rajtatok maszk. Ezzel ugyanis minimalizálod az esélyt a fertőzésre, amennyiben alaposan kezet mosol, és nem érinted meg az arcodat sem.

LeoPatrizi/istockphoto.com

Oldalak: 1 2

»

6 hozzászólás

 • Yamakawa
  2020.11.15., 16:54

  Van néhány ellentmondás, mert ha beengedi a kis cseppeket, akkor ki is jutnak, pláne ha ugyan olyanban van embertársunk. Ha meg védene, akkor minek a távolságtartás. Ennek utóbbinak van jelentősége, meg ne ordítsunk a másik arcába.

  Válasz
 • Valaki
  2020.11.15., 18:12

  Csak halkan jegyzem meg kedves Sziráki Viki , az oxigén és a széndioxid molekulák szabadon áramlanak a maszkon keresztül az Ön állítása szerint, azonban a vírustól (ha nem is 100 %-ban ) de megvédenek. Hogy is van ez?

  Válasz
 • Gyurbán
  2020.11.15., 18:37

  Majd ha reális áron árulják, akkor tudok minden alkalommal cserélni, mikor szükséges. Azt ígérték az első hullámnál, hogy nem hagyják elszállni az árakat. Közben a határon túlra ingyen osztogatja ez a gennyes banda. Kapjátok be!

  Válasz
  • Hajjani
   2020.11.15., 19:03

   Így igaz! A járvány előtt 2 db-os FFP3-as (!) maszkot lehetett venni egy ezresért. Most 1 db nincs ennyiért!

   Válasz
   • Laci
    2020.11.15., 19:14

    FFP.3 as 1900 forint / darab volt a járvány élőt ,Jelenleg nem is gyártják………

    Válasz
 • radenko
  2020.11.15., 19:14

  A maszk semmire sem jó virus ellen meg pláne.

  Válasz

Írj egy hozzászólást