Életmód / Egészség

7 óriási tévhit a magas vérnyomásról

Magas vérnyomás

„Csak a vérnyomás első értéke számít!”

Az első, felül elhelyezkedő, orvosi szakszóval diasztolés érték is fontos: 80 és 89 között pre-hipertóniáról, azaz magas vérnyomást megelőző állapotról beszélünk, míg 90 fölött már jelentős egészségügyi kockázatról. Az ideális vérnyomás 120/80 alatt van.

„A magas vérnyomás gyógyszeres kezelést igényel!”

Helyzetfüggő a dolog, de általában az életmódváltás jelenti az első lépést. Sok esetben egészséges táplálkozással és rendszeres mozgással is normális szintre hozható az érték, amihez természetesen le kell szokni a dohányzásról, valamint a túlzott alkoholfogyasztásról is. Amennyiben ez nem vezet eredményre, jöhet a gyógyszeres kezelés.

„Ha nem sózom meg az ételt, máris jobb lesz!”

A túlzott sóbevitel hosszú távon magas vérnyomáshoz vezethet, kialakult betegség esetén pedig ront a helyzeten. A szervezetbe kerülő nátrium legnagyobb része nem a kész fogások utólagos sózásából származik, hanem a feldolgozott élelmiszerekből, amelyekbe a gyártási folyamat során tették. Nézd meg alaposan a pékárukat, a leveseket, a felvágottakat és minden készételt!

„Csak nyugtatóval tudok lazítani!”

Annak ellenére, hogy nincs bizonyított ok-okozati kapcsolat a stressz és a magas vérnyomás között, az orvosok mindig javasolni szokták a lehetőség szerint minél nyugodtabb életvitelt. Ennek nagyszerű eszköze a relaxáció, a meditáció és a jóga – mindezek gyógyszer nélkül segítenek a testi-lelki egyensúly helyreállításában. A magas vérnyomás kezelésekor kulcsfontosságú, hogy minden felmerülő kérdést megemlíts az orvosodnak, és ha alternatív terápia kipróbálása mellett döntesz, mindenképpen tájékoztasd róla.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást

    Bien.hu

    FREE
    VIEW