11 tévhit a másnaposságról

11 tévhit a másnaposságról

Címlap / Otthon / Háztartás / 11 tévhit a másnaposságról

A macskajaj körüli mítoszok éppen annyira változatosak, mint az azt előidéző italok. De mit tehetsz igazából a megelőzés és a mihamarabbi kiheverés érdekében?

„Nem nagy ügy!”

Kár szépíteni: a macskajaj a szervezeted válasza a mérgezésre. Mivel az alkohol a központi idegrendszert támadja, a legtöbb tünet fejtájékon jelentkezik, fájdalom és szédülés formájában.
Az emésztőrendszeri következmények miatt fennáll a kiszáradás veszélye, illetve amellett, hogy pocsékul vagy, az immunrendszered is sokkal gyengébb, ha padlóra küldöd magad.

„Nem függ a nemtől!”

Kutatások bizonyítják, hogy azonos italmennyiség elfogyasztása esetén a nők teste érzékenyebben reagál: hamarabb beáll a delíriumos állapot, aminek erősebb másnaposság az ára.
Ennek oka, hogy a férfiak szervezete nagyobb arányban tartalmaz vizet, így az ő vérkeringésükben kevésbé halmozódik föl a méreg.

„Csak azt sújtja, aki sokat iszik!”

A nagy mennyiségű italfogyasztás valóban erősíti a macskajaj tüneteit, ám nem feltétlenül szükséges óriási piálás a másnapossághoz.
Egyéni jellemzőktől függően már akár 1-2 adag alkohol is kellemetlen következményekkel járhat, különösen éhes és kiszáradt állapotban.

„A bortól nem lehetsz másnapos!”

A vörösbor cserzőanyaga, a tannin sokaknál fejfájást idéz elő. A maláta alapanyagú rövidek pedig – például a whiskey – komolyabb macskajajt eredményeznek.
Talán nem gondolnád, de összetétel szerint másnaposság szempontjából a sör, a vodka és a gin a legenyhébb választás.

„A diétás koktélok nem ártanak!”

A csökkentett cukortartalmú alkoholos frissítők jól jönnek, ha számolod a kalóriákat, a tested számára azonban ugyanúgy méregnek számítanak.
Kutatások szerint a gyümölcsök és a gyümölcslevek fogyasztása az italok mellett segít csökkenteni a macskajaj erősségét.

„Rövidet a sör előtt!”

Akármilyen tapasztalatok és beszámolók támasztják alá, hogy röviditalokkal érdemes kezdeni az alkoholfogyasztást, valójában alaptalan tévhit. Nem a sorrend számít, hanem az elfogyasztott mennyiség.
Egy korsó sör, egy pohár bor vagy egy feles – mind ugyanannyi alkoholt tartalmaz. Ne keverd őket, ha nem akarsz csúnya másnapot!

„Egyél tésztát lefekvés előtt!”

Ittas állapotban jóllakni lefekvés előtt? A gyomrod közölni fogja, hogy ez hatalmas hiba. De ha már ételhez nyúlnál annak érdekében, hogy az alkohol hamarabb felszívódjon a testedben, a zsírtartalmat részesítsd előnyben a szénhidráttal szemben!
Egy szelet pizza vagy steak az ivászatot megelőzően jó választás, ám utána már csak egy liter szénsavmentes vízben bízhatsz.

„Vegyél be egy fájdalomcsillapítót!”

A paracetamolt tartalmazó szerek alkohollal keveredve gyulladáshoz és károsodáshoz vezethetnek a májban, ezért semmiképp se folyamodj hozzájuk a macskajaj megelőzésére!
10-12 óra múlva azonban már nyugodtan vegyél be egy szemet, ha szükségét érzed, mert a májad addigra megküzd az itallal.

„Ha iszol, jobban alszol!”

Az alkohol kifejezetten rossz hatással van az alvásra. Bár hamarabb elszenderedsz tőle, nyugtalan álmot hoz, mivel nem töltesz annyi időt a gyors szemmozgásos (REM) alvásciklusban, mint nélküle.
Tehát ha gondjaid vannak az éjszakai pihenéssel, voksolj inkább egy bögre meleg tejre!

„Kutyaharapást szőrével!”

A reggeli alkoholfogyasztás csupán késlelteti a másnaposság tetőzését, ami akkor következik be, ha a véralkoholszint nullára csökken. Magyarán déltájt vagy kora délután fogod görnyedve ölelni a toalettet.
Amennyiben úgy érzed, hogy mindenképpen szükséged van egy-két korty alkoholra ébredés után, keress föl egy szakembert, mivel ez a függőség jele!

„A kávé mindent helyre tesz!”

A kávé fokozza a szervezet vízhiányát, sokszorosára erősítve az egyébként sem kellemes tüneteket. Dorbézolás után célszerű elkerülnöd mindent, ami koffeint tartalmaz.
Válassz inkább vizet vagy sportitalokat, mivel a folyadék mellett az elektrolitokat is pótolnod kell. Ha hányás vagy hasmenés lépett föl nálad, vízigényed akár négy-öt literesre is nőhet aznap!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást