Az már nem újdonság, hogy a túl sok só nem tesz jót az egészségednek: rengeteg módon jelezhet a tested, hogy túl sokat vittél be belőle, és ideje lenne visszafogni a fogyasztást. Figyelj a tested jelzéseire, és bánj óvatosan a feldolgozott, sós ételekkel, mert hosszú távon nagyon károsak lehetnek! Egy átlagember ideális nátriumfogyasztása nagyjából 3400 milligramm környékén mozog, ami egyáltalán nem sok, ha megfigyeljük, mennyi só található meg a feldolgozott, előre elkészített élelmiszerekben.
Nem is feltétlenül kell matekozgatnia az embernek ahhoz, hogy tudja, mikor sok a sóbevitel, a szervezet magától is szól, például az alábbi jelekkel.
2/5 Komoly puffadástól szenvedsz
Ennek is az előbb említett folyamathoz van köze: ha túl sok a nátirum a testben, a víz elhagyhatja a sejteket, puffadást okozva az egész testben, de leginkább az emésztőrendszered környékén.
A nátrium-folyadék egyensúly megborul, és észreveheted, hogy a hasad felpuffad, vagy egy sós étel után az ujjaid és a lábujjaid is megduzzadnak – ez ijesztő lehet, de valójában csak a sótúltengés az oka.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!