A természet patikája: a csalán

A természet patikája: a csalán

Címlap / Életmód / Egészség / A természet patikája: a csalán

A gyógynövények alkalmazása az alternatív gyógyászatban és a szépségiparban egyáltalán nem új keletű dolog. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy az út szélén csendesen növögető csípős növény, mely megkeserítette gyerekkorunkat, micsoda lehetőségeket rejt magában.

Kiválasztás

A csalán jót tesz a kiválasztó szervrendszer működésének. Teaként fogyasztva meggyorsítja a vesék működését, segít eltávolítani a felhalmozott salakanyagokat a szervezetből. Ráadásul nem csak a vesékre van jótékony hatással.
A bélrendszer tisztításában játszott szerepe sem elhanyagolható. Ennek a hatásának köszönheti a csalán azt is, hogy a népi gyógyászat már évszázadok óta ajánlja tisztítókúrák és böjtök kiegészítőjeként.

Vér

A csalán nem csak a kiválasztó rendszerben felhalmozódott salakanyagok eltávolításában játszik szerepet. Régóta tudjuk, hogy az egyik legjobb vértisztító a növényvilágban.
Nem csak az ártalmas anyagoktól segít megszabadulni, hanem csökkenti a vérben a húgysav szintjét is, ezáltal védi az ízületeket.

Kálium

A csalán erős vizelethajtó. Ez alapvetően nem baj, hiszen segíti a méregtelenítést, sőt, hatékony társ a fogyókúrában is. Azt azonban semmiképpen sem szabad elfelejteni, hogy a felfokozott veseműködésnek vannak olyan velejárói is, amik nem pozitívak.
A vizelettel ilyenkor jelentős mennyiségű kálium is távozik a szervezetből, aminek következtében izomgyengeség, szívritmuszavar, étvágytalanság és légzési nehézség is felléphet. A csalán fogyasztása mellett együnk sok olyan ételt is, melyekben ez az ásványi anyag nagyobb mennyiségben is megtalálható.

Gyomor és bélhurut

A növény segítséget nyújthat a bél hurutos betegsége esetén is. Ez annak köszönhető, hogy hatékonyan „takarít”, így az olyan anyagok, melyek a hurutos megbetegedésért felelősek ugyanúgy távoznak a szervezetből, mint a többi ártalmas salakanyag.

Reuma

Gyerekkorunkban, amikor megcsípett minket a csalán, a szüleink és nagyszüleink azzal vigasztaltak minket, hogy nem baj, legalább nem leszünk reumásak.

Bár ez akkor nem igazán nyújtott vigaszt, rokonaink nem beszéltek a levegőbe. A csalán azon tulajdonságának köszönheti ezt a hatást, hogy csökkenti a húgysavszintet a szervezetben.
Ez az anyag ugyanis, ha túl nagy koncentrációban van jelen a vérben, egy idő után az ízületi folyadékban kikristályosodik, és nehezíti, fájdalmassá tesz a mozgást. Súlyos esetben egészen a köszvény kialakulásáig fajulhat a dolog. A csalán, azzal hogy a húgysavszintet kordában tartja, ez ellen a betegség ellen is hathatós védelmet jelent.

Haj

Természetesen nem csak gyógyászati értékei miatt kedveljük olyan nagyon ezt a növényt. A szépségipar is előszeretettel használja, hiszen jó tulajdonságait nem csak belsőleg fejti ki.
Ha a csalánteával rendszeresen átöblítjük a hajunkat, akkor a hajhullás lelassul, végül pedig megszűnik. Jelentős pozitív hatást gyakorol a fejbőrre is, mivel javítja annak vérellátást, így a hajhagymák működését optimalizálja.  

Arc

Az arcápolás területén sem ismeretlen ez a növény. Persze nem kell megijedni, nem szükséges megcsípetnünk az érzékeny felületet, ám a zsenge levelek a gőzölésnél bizony nagyon hasznosak lehetnek.
Erős tisztító hatása nem csak a szervezeten belül van meg, a bőrt is helyrehozza, valamint, krémmel kenhető formára hozva, a zsíros arcbőr egyik legjobb ellenszere.

Túladagolás

Mint minden esetben, itt is tartja magát az aranyszabály, hogy csak mértékkel használjuk a növényt. A napi maximum 1,5 dl-nyi adagot lehetőleg ne lépjük túl, valamint fél évnél tovább rendszeresen ne fogyasszuk, hagyjunk egy kis szünetet.
A túladagolásának tünetei között szerepelnek allergiás reakciók, gyomorpanasz, vizeletpangás és a bőr égő érzése.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást