Tényleg szükséged van monitorszűrős szemüvegre?

Tényleg szükséged van monitorszűrős szemüvegre?

Címlap / Életmód / Egészség / Tényleg szükséged van monitorszűrős szemüvegre?

Egyre többen dolgoznak olyan munkakörben, ahol egész nap monitort kell bámulniuk, ráadásul a szabadidőnket is gyakran képernyő előtt töltjük. Rengeteg cikk készült már arról, hogy az ezekből a képernyőkből érkező kék fény mennyire roncsolja a szemeket – de a modern kijelzők kékfényvédője mellett tényleg szükség van még monitorszűrős szemüvegekre is, vagy az egész csak egy jó marketingfogás?

Ha valaha száradt már ki a szemed, vagy fájdult meg a fejed attól, hogy túl sokáig nézted a monitorodat, biztosan elgondolkodtál már rajta, hogy beruházol egy monitorszűrős szemüvegre – de szakértők szerint nem feltétlenül van rá szükséged.

A monitorból érkező kék fény ugyanis nem okoz szemfáradtságot, attól függetlenül, hogy nem tesz jót a szemeidnek – viszont vannak szituációk, amikor tényleg szükséged lehet egy ilyen eszközre.

Kék fény nemcsak a képernyőkről, hanem a természetes fényből is érkezik a szemedbe, és mindkettő ugyanolyan káros – roncsolja a retinádat, de a szemed nem fog elfáradni tőle. Az a szem- és fejfájás, amit ilyenkor érzel, a folyamatos koncentrációtól van, amikor sokáig nem nézel máshová, csak a monitorodra. Ugyanúgy megjelenhet egyébként könyvolvasásnál vagy bármilyen hasonló, koncentrációt igénylő tevékenységnél, de mivel egyre többet ülünk a képernyők előtt, ilyenkor jön elő a leggyakrabban.

Tényleg szükséged van monitorszűrős szemüvegre?Kép forrása: pexels.com

Ezt egyébként nagyon egyszerűen lehet orvosolni: 20 másodpercig legalább óránként nézz egyszer messzebbre, mint a képernyő, ami előtt ülsz, és néha használj műkönnyet, ami a szemszárazság ellen véd.

A kék fényre viszont csak akkor érdemes monitorszűrős szemüveget hordanod, ha éjszaka is bámulod a képernyőt – ilyenkor nem a szemed védelme érdekében, hanem azért, hogy biztosítsa a könnyű elalvásodat.

A kék fény ugyanis felborítja a cirkadián ritmusodat, ami nagyon röviden annyit jelent, hogy a szervezeted azt hiszi, még nem fogsz aludni, és így felébreszt. Akár órákat is veszíthetsz így a mélyalvásodból, amit viszont rendesen megszenved a szervezeted.

Ilyenkor a monitorszűrős szemüveg védi a szemedet attól, hogy az ébresztő hatású kék fény eljusson hozzá, így nem borul fel a természetes bioritmusod, és el tudsz aludni akkor is, ha esténként nézed hosszasan a képernyőt. Az ideális egyébként az lenne, ha lefekvés előtt 4 órával már semmilyen kijelzőt nem néznél, de ezt elég nehéz abszolválni, így viszont kicsit megtrükközheted a szervezetedet. Ha monitorszűrős szemüveg beszerzésén gondolkozol, erre használd inkább, és ne legyen rajtad egész nap, ha nem muszáj.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást