Tényleg léteznek a macskás nők? Utánajártunk a sztereotípiának

Tényleg léteznek a macskás nők? Utánajártunk a sztereotípiának

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Tényleg léteznek a macskás nők? Utánajártunk a sztereotípiának

Rengeteg ideje létezik a mindennapi létezésünkben és szóbeszédünkben a fogalom, ami az igazán magányos, picit talán bolond nők életét írja le hol viccesen, hol kínosan, hol előítéletesen: ez a macskás nők fogalma. Biztos te is mondtad már viccből egy szakítás vagy egy szörnyű randi után, hogy “egyedül halok meg és megesznek a macskáim”, aztán jót nevettetek a barátnőiddel a poénon. De mégis honnan jön a sztereotípia, hogy akinek egy vagy több macskája van, ráadásul nő, az biztos bolond, magányos és szexuálisan frusztrált is egyben?

Az egész kutatásunkat Amerikában kell kezdenünk, hiszen az innen érkező hírek elég nagy súlyokkal pakolnak rá a vicc létjogosultságára.

Ohioban például letartóztattak egy 83 éves nénit, aki betanította mind a 65 macskáját, hogy lopkodjanak a szomszédoktól, de nem akármit, hanem ékszereket, pénzt és drága értéktárgyakat!

Bár nem minden nap hallunk ilyesmiről, ráadásul később kiderült, hogy a hír kamu volt, azért az öreg és kissé bolond macskás néni kitalált története már az első percbenmegerősíti a fejünkben azt a vicces előítéletet, amit elég nehéz nem elsütni, ha a szingli barátnőnk macskavásárlásra adja a fejét.

Tényleg léteznek a macskás nők? Utánajártunk a sztereotípiánakBár a filmekben és sorozatokban elsütött bolond karakterek mindig idős hölgyek, ha a fiatalabb macskarajongókra gondolunk, azonnal egy szexhiányos, magányos, pasizni képtelen szingli csaj jut eszünkbe a maga 5-6 cicájával – ez a berögződés annyira általános, hogy az Amazonon már simán lehet kapni Crazy Cat Lady-akciófigurát. Bye-bye Barbie, átvette a szőke nős poénok helyét a macskás csaj-legenda!

Ahhoz, hogy megértsük és felfedjük a sztereotípiát, vissza kell mennünk egy kicsit az időben, mégpedig a középkorba, ahol a fogalom megszületett. Valahol, még a boszorkányok időszaka előtt nem igazán kedvelték a macskákat a nyugati világban – eretneki lénynek, gonosznak, sátáninak gondolták. A középkori vélekedés összemosta a macskák szexualitását az örömtelen, kiégett, vagy egyáltalán semmilyen szexuális életet nem élő nőkével: az állatot kéjelgő, hízelgő gonosznak tekintették, pont úgy, mint az elérhetetlen, frusztrált nőket. Aztán jöttek az első macskás nők: a boszorkányok.

Egy 13. századi történet szerint három boszorkány macskává változott és megtámadtak egy férfit az utcán, szanaszét karmolták – ez az urbán legenda annyira elterjedt, hogy innentől nem igazán volt visszaút: a gonosz, ördögi nő fogalmához mindig társult egy –vagy több- macska is.

De miért alakult ki a macska sátánnal való azonosítása? Nos, ezt nem tudhatjuk, de azért sejthetjük: cuki dorombolás ide vagy oda, a macskák néha tényleg titokzatosak és hátborzongatóak tudnak lenni. Persze az idő telik, a középkor elmúlt, a boszorkányüldözés abbamaradt, de a kapcsolat a gonosz nő és a macska között annyira erősen beleégett a társadalom fejébe, hogy fennmaradt a sztereotípia: ha macskás nő vagy, biztos van benned valami bolondéria.

Tényleg így van?

Egy brazil kutatócsoport kíváncsi volt, hogy milyen összefüggés mutatható ki az állathalmozás és a mentális betegségek között, és láss csodát: mind a nők, mind a férfiak érintettek a problémában, de a vizsgált, állatokat (és főleg macskákat) szenvedélyesen gyűjtő alanyok háromnegyede nő volt. 2013 óta a súlyos mértékű macskahalmozás például mentális betegségnek számít – azért megnyugodhatsz, nem kell kivizsgáltatnod magad csak azért, mert szereted a cicákat, de ha ellenállhatatlan vágyat érzel arra, hogy 50 dorombőr várjon, ha hazaérsz, azért ellátogathatsz egy terapeutához.

Valójában ez az egész macskás nő sztereotípia is jó valamire, mégpedig arra biztosan, hogy mintapéldájául szolgáljon a nőket érintő mindennapos percepcióknak. Szőke nő, elégedetlen háziasszony, őrült zaklató, kislányos csaj, elérhetetlen karrierista, férfias zsarnok és még sorolhatnánk…  Ha jobban belegondolsz, “őrült macskás csajnak” lenni valójában egészen jó: a cica független, kiismerhetetlen, bonyolult, vonzó és gyönyörű állat. Pont, mint mi, huszadik századi nők!

Tényleg léteznek a macskás nők? Utánajártunk a sztereotípiának

Kép forrása: mne_len/depositphotos.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást