Téli vitaminforrások: a fekete retek és a jégcsapretek

Téli vitaminforrások: a fekete retek és a jégcsapretek

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Téli vitaminforrások: a fekete retek és a jégcsapretek

A téli időszakban a fekete retek és a jégcsapretek nagyon értékes vitaminforrást jelent szervezetünk számára. Előnyük, hogy nyersen fogyaszthatóak, ezért kedvező élettani tulajdonságaikat megtartják. Sokoldalúan felhasználhatóak, például szendvicsekhez, húsok és zsíros ételek mellé, de díszítésre is.

Immunerősítő retkek Mindkettő enyhíti az emésztési és az anyagcsere zavarokat, javítják a veseműködést, mustárolaj tartalmuknál fogva erősítik az immunrendszert, gátolják az epekövek képződését, salaktalanítják a szervezetet, gyógyítják a krónikus köhögést és a hörghurutot.    A fekete retket úgy dolgozzuk fel, hogy vágjunk le a tetejéről egy vastag karikát, és a belsejét éles késsel vagy kanállal vájjuk ki úgy, hogy csak egy 1 cm vastag héj maradjon. A fogyasztandó növényi részt szeleteljük fel. A jégcsapretekkel másképp járunk el: vékony héját hámozzuk le, majd a megtisztított részt vágjuk karikákra. Amennyiben ropogósan szeretnénk enni, csak közvetlenül fogyasztás előtt sózzuk meg, mert különben levet enged és megfonnyad. Szendvicskészítéskor ne tegyük a két kenyér közé, inkább külön, sózatlanul csomagoljuk be, hogy ropogós maradjon. Receptek
Fekete retek szirup
A retek szirup erősíti a szervezetet, és megvédi a betegségektől. Nagyon ízletes és frissítő italt készíthetünk belőle, ha cukrot adunk hozzá. A cukor kivonja a retekből a vizet és az értékes hatóanyagokat.  Hozzávalók: 1 fekete retek cukor (barnacukor vagy méz) 1 csavaros üveg 1 pohár    Elkészítés: Vágjunk le egy karikát a fekete retek tetejéből. A belsejét vájjuk ki késsel, majd kanállal úgy, hogy körülbelül egy centiméteres héja maradjon. A kivájt retekhúst szeleteljük fel apró darabkákra (vagy reszeljük le, illetve aprítógéppel aprítsuk össze), és rakjuk csavaros üvegbe. A retekdarabkákhoz adjunk körülbelül ugyanakkora mennyiségű cukrot. Az üvegre csavarjuk rá a tetejét, és a tartalmát éjszakára hagyjuk állni. Reggelre a retek levet enged, és a cukorszemek feloldódnak benne. A kész szirupot szűrő segítségével szűrjük át egy pohárba.    Reteksaláta citrusokkal Hozzávalók: 1 fekete retek vagy jégcsapretek 2-3 citrusgyümölcs (grépfrút, mandarin, narancs vagy citrom)   Elkészítés: A fekete retek belsejét vájjuk ki, és szeleteljük fel kis darabokra. Ha jégcsapretekből készítjük, azt hámozzuk meg, vágjuk karikákra. A citrusgyümölcsöket hámozzuk meg, és távolítsuk el a belső fehér héjukat is, mert keserű lenne tőle a salátánk. Keverjük össze a felaprózott retket a gyümölcshússal. Adjunk hozzá barna cukrot vagy mézet is. A friss salátát azonnal fogyasszuk, még mielőtt a retek levet engedne.   Olyan jégcsapretket válasszunk, amelynek felülete sima és fényes, nincsenek rajta foltok. A foltos retek hamar romlásnak indulhat. A barnás foltok ütődéskor, a puha foltok fagyástól keletkeznek. A jégcsapretket fogyasztás előtt feltétlenül hámozzuk meg. 
 

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!