Legtöbben a klasszikus „bébipapira” gondolnak, amikor a tejbegríz szót meghallják. A következő receptekből számodra is világossá válik, hogy tejbegrízt korántsem csak babák számára lehet készíteni.
Hozzávalók 4 személyre:
- 0,5 liter tej
- 3 ek cukor
- 1 csomag vanilincukor
- 2,5 dkg vaj vagy margarin
- 6 dkg búzadara
- 1 db M-es méretű tojás
- csipetnyi só
- 7,5 dkg habtejszín
- 1 gyümölcskoktél konzerv (250 g töltőtömeggel)
- citromkarikák és csokoládé rudacskák a díszítéshez
Elkészítés:
A tejet 2 kanál cukorral, a vanilincukorral és a zsiradékkal együtt főzd fel. Húzd le az edényt a tűzhelyről, és állandó kevergetés mellett szórd bele a grízt. Ismét forrald fel, aztán húzd félre, és lefedve hagyd dagadni kb. 5 percig.
Eközben válaszd szét a tojás fehérjét a sárgájától. A fehérjét verd fel keményre, közben fokozatosan szórd bele a megmaradt kanálnyi cukrot és a sót. A tojássárgáját a tejszínnel keverd fel habosra, majd keverd hozzá a tejbegrízhez.
A tojáshabot óvatosan forgasd bele. A gyümölcsöt oszd szét kelyhekbe, de hagyjál meg 3 evőkanálnyit. A gyümöcsre tedd rá a tejbegrízt, erre pedig a maradék gyümölcsöt. Díszítsd citromkarikákkal és csokoládé rudacskákkal.
Melegen és hidegen egyaránt tálalhatod.