Mi a teendő, ha elvesződik a poggyászod a reptéren?

Mi a teendő, ha elvesződik a poggyászod a reptéren?

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Mi a teendő, ha elvesződik a poggyászod a reptéren?

Mit tegyünk, ha a poggyászunkat nem találjuk a futószalagon? Kinek a hibája, mi a teendő és hogyan kerülheted el az ilyen helyzeteket?

Kinek a hibája?

Ha landolás után a poggyászunkat nem látjuk a futószalagon, az többnyire a repülőtér alkalmazottainak mulasztása miatt történik. A csomagszállításban könnyű hibázni, évente több millió ember éli át a világon, hogy nem kapja meg időben a poggyászát.
Ha nem érkezik meg a csomagod, az általában azért van, mert lemaradt a járatról, és miután egy későbbi géppel odaszállítják, megkapod. Amikor azt tapasztalod, hogy a poggyászod nem jött meg a célállomásra, menj a „Lost and found” feliratú pulthoz, és jelentsd be az eltűnését, hogy mielőbb kézhez vehesd.

Mi a teendő?

Először is próbáld meg higgadtan kezelni az esetet. Az elveszettnek hitt poggyász legtöbbször 5 napon belül megérkezik. Azonnal jelentsd az esetet az Elveszett Poggyász (Lost and found) ügyfélszolgálatnál. A reptéri alkalmazott elkéri tőled a beszállókártyát, amelyet a becsekkolásnál kaptál, és rá van pecsételve a csomagod regisztrációs száma. Pontosan le kell írnod a poggyászod kinézetét.
A leggyakoribb bőrönd- és táskatípusok képe alapján ki kell választanod a tiédhez leginkább hasonlót. Ezután kapsz egy hivatkozási számot, majd elkérik a címedet és a telefonszámodat. Lezárt bőrönd esetében elkérik a kulcsot, illetve a titkos kódot, mert a tartalmát ellenőrizni kell. Ha szerencséd van, akkor a csomagodat még aznap megkapod, díjmentesen elszállítják az általad megadott címre. Azoknak, akik a repülőtér közvetlen közelében szálltak meg, személyesen kell elhozniuk a poggyászt.

Mit vegyél fel, amíg nincs nálad a bőröndöd?

Ezzel kapcsolatban szintén a repülőtéren kapsz információt. A különböző légitársaságoknál más-más szokás van érvényben. Egyes társaságok számításba veszik, hogy fapados géppel, illetve turista vagy business osztályon utaztál-e, továbbá hogy milyen gyakorisággal veszed igénybe a szolgáltatásaikat.
Jó eséllyel kaphatsz alapvető tisztálkodási szereket és alsóneműt. Egyes helyeken pénzt fizetnek, hogy te magad vásárolj be, majd a poggyász előkerülése után az összeg felét vissza kell adnod.

Mi történik, ha nem kerül elő a poggyászod?

Ritkán fordul elő, hogy a poggyász nem érkezik meg az ígért határidőn belül. Ám ha 5 nap elteltével mégsem kerül elő a csomagod, akkor a repülőtéren jegyzőkönyvet vesznek fel, és 30 napon belül kártérítést kaphatsz.
Ki kell töltened egy részletes kérdőívet a csomag tartalmáról és körülbelüli összértékéről.

Milyen óvintézkedéseket tegyél utazás előtt?

Ha átszállással utazol, ha a járatod késik vagy törlik, illetve ha nagyobb célállomásról van szó, akkor sajnos valamelyest megnő a valószínűsége, hogy elvész a csomagod. Hogy ne érezd magad teljesen kiszolgáltatottnak, ha erre véletlenül sor kerülne, tehetsz néhány óvintézkedést.
Például írd rá a bőröndöd címkéjére az otthoni lakcímedet, nehogy végérvényesen eltűnjön. A bőrönd belsejébe tegyél egy A4-es méretű papírlapot, és nagy betűkkel arra is írd rá ugyanezt.

Mit tegyél a kézipoggyászba?

Az értéktárgyaidat (a mobiltelefonodat, a dokumentumaidat, a laptopodat, a pénzedet, az ékszereidet) rakd be a kézipoggyászodba, és vidd magaddal az utastérbe.
Ha átszállással utazol, akkor a legfontosabb tisztálkodási szereket és egy-két váltás ruhát is tarts magadnál. Kártérítés jár akkor is, ha a visszakapott csomag hiányos tartalmú vagy megrongálódott.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást