Bor helyett teát az ételhez! Mutatjuk a legtutibb tea-étel párosításokat

Bor helyett teát az ételhez! Mutatjuk a legtutibb tea-étel párosításokat

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Bor helyett teát az ételhez! Mutatjuk a legtutibb tea-étel párosításokat

Egy káprázatos menü csak akkor tökéletes, ha minden ételhez megfelelő ital társul. Amennyiben valamilyen oknál fogva a bor, illetve az alkoholos italok nem jöhetnek szóba, a teákból is válogathatunk fantasztikus kísérőket a fogások mellé.

VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd

Az étkezés idejére legfeljebb egy csinos kis pohárkányi folyadékot készítsünk magunk mellé, ugyanis nem lenne szerencsés, ha túlságosan felhígítanánk az emésztőnedveket. A valódi hidratálást az evések közötti szünetben ajánlott megtenni. Egyáltalán nem javasolhatók a túl hideg italok, a gyümölcslevek és a szénsavas üdítők. Helyesebben járunk el, ha csak egy kevés tiszta vizet, bort, esetleg teát kínálunk. A rengetegféle tea közül szinte minden fogás mellé találhatunk megfelelőt. 

Miért igyunk inkább teát, mint bort?

Erre a kérdésre számtalan okot lehet találni, mivel a teanövényből készült forrázat egy csodálatos gyógyital. A legegészségesebb a zöld és a fehér tea, mivel a legkevésbé feldolgozott, fiatal levelekből készülnek, és ezáltal magasabb az antioxidáns tartalmuk. Méregtelenítő hatásuk révén segítik a sejtek regenerálódását és gyógyulását, tisztán tartják a belső szerveket, elősegítik a salakanyagok kiürülését. 

A tea fluorid tartalma hozzájárul a csontok és a fogak egészségéhez. Segít a baktériumok okozta fogszuvasodás és a rossz lehelet megelőzésében. A polifenol tartalma révén csökkenti a degeneratív betegségek kockázatát, védi az agy tanulásért és emlékezetért felelős részeit. Viszonylag gyorsan élénkít, és rendkívül hosszú időre éberré tesz, gyorsítja és tisztítja a gondolkodást, fokozza az agy alfahullám- kibocsátását. Koffeintartalma egyenletesen, elhúzódóan szívódik fel, ez biztosítja a hosszútávú hatást.

Erre különösen érdemes odafigyelni, mert a kora délután fogyasztott tea ébren tarthat minket hajnalig.

Kedélyjavító és feszültségoldó hatása is van. A flavonoidok gátolják a kardiovaszkuláris betegségek kialakulását. Serkenti a vérkeringést, csökkenti a magas vérnyomást (elsősorban a zöld tea). Javítja az izmok teljesítményét és fokozza a fizikai erőnlétet. Étkezés után fogyasztva segíti az emésztést (főleg az oolong). Akkor végre helyben vagyunk. Most már tudjuk, hogy miért igyuk, és rögvest kiderül az is, hogy melyik mikorra és mihez illik.

Minden étel mellé

Bármilyen fogáshoz találhatunk egy vele harmonizáló teafajtát.

  • Kontinentális reggelihez: jünnani, ceyloni, indonéziai, asszámi, nilgiri, dardzsilingi, kenyai
  • Angol reggeli mellé: ceyloni, kenyai, afrikai, Lapsang Souchong
  • Könnyű fogásokhoz: jünnani, ceyloni, asszámi, dardzsilingi, zöld teák, Oolong teák, Lapsang Souchong
  • Fűszeres fogásokhoz: keemuni, ceyloni, Oolong, dardzsilingi, Lapsang Souchong, zöld teák, jázmin tea
  • Erős sajtokhoz: Lapsang Souchong, Earl Grey, zöld teák
  • Húsok, vadhúsok kísérője: Earl Grey, Lapsang Souchong, kenyai, jázmin
  • Szárnyasokhoz: dardzsilingi, Oolong, jázmin, Lapsang Souchong
  • Halakhoz: Oolong, Earl Grey, füstölt teák, zöld teák, dardzsilingi
  • Krémek, pudingok, gyümölcsös édességek mellé: dardzsilingi, rooibos
  • Gyömbéres, kókuszos süteményhez, citromtortához: rooibos
  • Sőt nem is csak mellé, hanem egyenesen a fogásokba is tehetünk teákat, pl.: levesekbe, szószokba, mártásokba, vagy akár édességekbe. 

Amire figyelni kell

A fekete és a zöld teának hideg termikus tulajdonságai vannak. Habár ezek a leggyakrabban fogyasztott teák, télen mégsem érdemes túlzásokba esni. Egy csésze zöld tea jó szolgálatot tesz túl zsíros vagy sok húst tartalmazó étkezéskor, azonban a csersavtartalma akadályozza a vas felszívódását, és serkenti a gyomorsavtermelést. Gyomorfekély megléte esetén ellenjavallt, mivel a magas csersavtartalom izgatja a gyomor nyálkahártyáját. Vérszegénység esetén szintén csak módjával ajánlott a fogyasztása. Nagyobb adagban előidézhet szorongást, izgatottságot, alvászavart, remegést, fokozott szívműködést.

Első hallásra talán fura ötlet lehet teát inni a főfogás mellé, viszont érdekes élmény, azon túl pedig rendkívüli figyelmesség azokkal a vendégeiddel szemben, akik nem fogyasztanak bort. Ugye neked is felkeltette az érdeklődésedet?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!