Életmód / Receptek / Táplálkozás

Ezt az 5 tavaszi tésztareceptet érdemes feljegyezni

Ezt az 5 tavaszi tésztareceptet érdemes feljegyezni

Gyors és könnyed vacsora, vagy vendégváró finomság? Ha olyan receptet keresel, amiben csak úgy tobzódnak a finom, zsenge tavaszi ízek, mégis laktató és kiadós, akkor ezeket a tésztákat imádni fogod! Ha teheted, bonts ki melléjük egy üveg könnyű bort is, és ebédeljetek a teraszon!

Masnitészta gombával és spenóttal

Hozzávalók: egy nagy fej hagyma, egy evőkanál balzsamecet, 250 gramm felszeletelt csiperke, egy csomag spenót, egy csomag masnitészta (farfalle), két gerezd zúzott fokhagyma, olívaolaj, só.

Elkészítés: A hagymát vágd vékony cikkekre és egy kevés forró olajon kezd el pirítani folyamatos kevergetés mellett. Amikor már kezd barnulni, vedd közepesre a hőmérsékletet, és pirítsd tovább 10 percig, majd adj hozzá egy csipet sót. Pirítsd újabb 10 percig, ha elkezdene leragadni, önts alá egy nagyon kevés vizet. A karamellizált hagymát vedd le a tűzről és önts rá egy kevés balzsamecetet. Egy kevés olajon kezdd el megpirítani a gombát és a fokhagymát, amikor már félig kész, add hozzá a spenótot is. Sózd meg, és párold puhára. Közben főzd meg a masnitésztát a csomagoláson található utasítás szerint. A hagymát és a spenótos-gombás keveréket forgasd össze a tésztával, és tálald azonnal.

 

Tejszínes-citromos tészta

Hozzávalók: egy csomag szélesmetélt, egy evőkanál olaj, egy evőkanál vaj, 3 gerezd zúzott fokhagyma, fél csésze tejszín, 1/3 csésze víz a tészta főzőlevéből, fél csésze reszelt parmezán, egy citrom leve, só, bors.

Elkészítés: Kezdd el főzni a tésztát, közben egy nagy serpenyőben melegítsd össze az olajat és a vajat. Pirítsd meg benne a fokhagymát, add hozzá a tejszínt, a sót és a borsot és főzd, amíg el nem kezd sűrűsödni. Szűrd le a tésztát – ne feledd a vizet! – majd add a tejszínhez és keverd össze. Lazítsd a szószt a tészta főzővizével attól függően, hogy mennyire sűrű mártást szeretnél. Add hozzá a citromlevet és a parmezánt, majd kóstold meg, és ha kell, ízesítsd még. Tálald azonnal!

 

Articsókás sült tészta

Hozzávalók: 150 gramm articsóka, 400 gramm bébispenót, 2 gerezd zúzott fokhagyma, egy hagyma, egy evőkanál citromlé, 500 gramm tészta, 2 evőkanál vaj, egy csésze tejszín, egy csésze tej, egy csésze összetört mozzarella, fél csésze reszelt parmezán, fél csésze tejföl, só, bors.

Elkészítés: Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. A felkockázott hagymát és fokhagymát párold meg a vajon, majd add hozzá a spenótot is, ízesítsd sóval és borssal. Öntsd egy tálba a tejszínt, a tejet és a tejfölt és közepes lángon melegítsd 5 percig. Add hozzá az articsókát és a parmezánt és a citromlevet, majd melegítsd még 5 percig, majd keverd el a spenóttal. Főzd majdnem készre a tésztát, majd szűrd le, add hozzá a spenótos keveréket és tedd egy jénai tálba. A tetejére halmozd rá a mozzarellát és tedd a sütőbe, amíg aranybarna nem lesz. A sütőből kivéve hagyd 5 percig pihenni, mielőtt tálalod.

 

Cukkinis-ricottás tészta

Hozzávalók: egy csomag tészta, egy evőkanál olívaolaj, 4-5 közepes méretű, cikkekre vágott cukkini, 4 gerezd fokhagyma összezúzva, negyed csésze apróra vágott friss bazsalikom, negyed csésze apróra vágott friss menta, 2 citrom leve, 3/4 csésze ricotta, só, bors.

Elkészítés: A csomagoláson található utasítás szerint főzd meg a tésztát. Egy serpenyőben hevítsd fel az olajat és kezd el párolni a fokhagymát és a cukkinit. Ha a cukkini már puha, add hozzá a tésztát, a ricottát és a fűszernövényeket, valamint a citromlevet. Sózd, borsozd, majd keverd össze alaposan, és már tálalhatsz is.

 

Spárgás-borsós tészta tojással

Hozzávalók: egy csomag kagylótészta, két csésze zöldborsó, egy csomag spárga, egy csomag retek, három tojás, só, bors, olívaolaj, egy pohár fehérbor.

Elkészítés: A tésztát főzd meg a csomagoláson található utasítás szerint. Lobogó vízben párolt puhára a megtisztított spárgát, majd egy serpenyőben hevíts olajat és futtasd meg rajta a zöldborsót. Dobd mellé a spárgát, öntsd rá a fehérbort és nagy lángon, sűrűn kevergetve hagyd, hogy elpárologjon, majd vedd le a serpenyőt a tűzről. Egy lábasban forralj vizet, majd amikor már lobog, üsd bele a egyesével a tojásokat. Ha megfőttek, szűrővel óvatosan emeld ki őket. Keverd el a tésztát a borsóval és a spárgával, darabold rá a tojást. A retket alaposan mosd meg, vágd cikkekre és ezzel is hintsd meg a tésztát tálalás előtt.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást