Életmód / Táplálkozás

A tavaszi csoda: a medvehagyma jótékony hatásai

A tavaszi csoda: a medvehagyma jótékony hatásai

Összeszedtük, hogy mi mindenre jó a medvehagyma, és milyen ételeket lehet belőle készíteni. Ha megszereted, március végén, április elején olyan sokat vásárolhatsz, hogy még le is tudsz fagyasztani belőle, és egész évben fogyaszthatod!

A medvék tápláléka

Amikor a medvék a hosszú tél után előbújnak a barlangjukból, a medvehagymát pillantják meg először, és rögtön enni kezdik, amitől aztán kitisztul a szervezetük.
Ez a különleges, gyöngyvirág leveléhez hasonló, fokhagymaillatú növény nagyon jóízű és egészséges. 

Miért fogyaszd?

Sokféle bajra jó. Tisztítja a májat, az ereket és a bélrendszert. A nagyvárosi ember szervezetét megtisztítja az ólomtól, és csökkenti a belélegzett káros levegő egyéb hatásait is.
Hatására a vérkeringés felfrissül, és oxigéndús vér áramlik a szervekbe. Nem hagyja, hogy az erek elduguljanak, mert eltávolítja a vérből az ártalmas anyagokat, és gátolja a koleszterin lerakódását.
Enyhíti a kellemetlen érzést a gyomorban, és magas C-vitamin tartalma miatt megszabadítja a beleket az ártalmas baktériumoktól. Erősíti az immunrendszert, így elősegíti a gyógyulást, és megakadályozza a betegségek kialakulását.

Nem árt az óvatosság!

A medvehagyma tölgyesek és bükkösök közelében terem. Vigyázat! A levelei nagyon hasonlóak a gyöngyvirágéhoz, ami azonban mérgező, mert májkárosodást, súlyos esetben pedig halált okozhat!
Úgy ellenőrizheted, hogy medvehagymát vagy gyöngyvirágot találtál, hogy finoman megdörzsölöd a leveleit, és ha fokhagymaillata van, akkor nyugodtan leszedheted és megeheted, mert ártalmatlan medvehagyma. 

Beszerzés és tartósítás

Kerüld el az illegális árusokat, és csak olyan árustól vegyél medvehagymát, aki rendelkezik gyűjtőengedéllyel!
A csomagoláson levő címkén szerepelnie kell a gyűjtő nevének.
Kétféleképpen tartósíthatod: alaposan megmosva és lefagyasztva, vagy apróra vágva és enyhén megsózva, olívaolajban. 

Receptek

További felhasználási ötletek a medvehagymához:
– Vágj apróra néhány levelet, keverd a túrópogácsa masszájához, majd süsd meg a szokásos módon.
– Krumplipürébe keverve, sült hússal szintén ízletes. Apróra vágva, tejfölös vagy joghurttal elkevert túróval is fogyaszthatod. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást