Februárig tart a sütőtök szezon, ezt a finom alapanyagot pedig érdemes kihasználni. Oké, nyilván süssük meg, és csináljunk levest. Esetleg még süteménybe is tehetjük, de mi van ha már unjuk a szokásos recepteket? Nos, fűszerezzük meg, bolondítsuk kicsit ezzel-azzal, dobjuk fel extra hozzávalóval. Azt hiszem, erre a receptre ez mind egyben igaz.
Aki nem ismeri e leves különlegességét, a garam masalat, annyit érdemes tudni róla, hogy ez egy csípős indiai fűszerkeverék. Általában 10-15 féle fűszert használnak hozzá, többek között fahéjat, babérlevelet, római köményt, koriandert, kardamomot, szegfűszeget és őrölt szerecsendió-virágot. Szerintem sokáig nem kell magyaráznom, hogy mitől lesz a legegyszerűbb étel is pikáns ettől a keveréktől! Persze készíthetsz garam masalát otthon is, de fűszer árusoknál, piacokon, nagyobb áruházakban is kapható. No, de lássuk a receptet!
Hozzávalók:
- egy közepes sütőtök
- 2 sárgarépa
- 2 dl kókuszolaj
- garam masala
- egy darab friss gyömbér
- 2 dl kókusztej
- Egy egész narancs leve
- fél csirkemell (25-30 dkg)
Elkészítés:
- Tisztítsd meg a sütőtököt és a répát és vágd kisebb darabokra.
- Helyezd a zöldségeket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe és szórd meg garam masalával, majd locsold meg egy kis kókuszolajjal.
- Süsd meg őket 200 fokos sütőben (addig kell sütni, míg meg nem puhulnak, hogy ez mennyi idő, az attól függ, mekkora darabokat vágtál).
- A kókuszolajba reszelj egy fél ujjnyi gyömbért és kezd el lepirítani egy lábosban.
- Ha már az egész konyhában gyömbér illat van, öntsd fel kókusztejjel és egy kifacsart narancs levével (na ettől lesznek igazán mennyei illatok).
- Add hozzá a megsült zöldségeket és az egészet egy turmixgép segítségével pépesítsd.
- Forralj rajta egyet, és ha menet közben úgy látod, túl sűrű, még adj hozzá egy kis kókusztejet!
Joggal kérdezhetitek, hogy na és a csirkemell hogy jön a képbe… Hát elárulom, az lesz a levesbetét! 🙂
- A csirkemellet dörzsöld be sóval és garam masalával.
- Ezután úgy, ahogy van, csomagold alufóliába jó szorosan, hogy ne tudjon szétesni!
- Süsd először 40 percig a fóliában, majd 10 percig fólia nélkül, hogy kis kérget kapjon a külseje, majd tedd félre.
- Hagyd kicsit hűlni, majd vágd fel kis kockákra, és tálald ezzel a levesed!
Megjegyzés:
A leves annyira tömény és laktató, hogy teljes mértékben elegendő egy étkezésre önmagában.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!