Kert és terasz / Otthon

Tarka virágok erkélyre és ablakba

Tarka virágok erkélyre és ablakba

Ha van egy erkélyed, akkor már semmi sem gátolhat meg abban, hogy te is élvezd a szebbnél szebb virágok látványát. Az alábbi növények egy balkonládában is jól megvannak, így végső esetben akár az ablakpárkányra is lógathatod őket, hogy neked se kelljen lemondanod a szívderítő tarkaságról.

Vörösbegyvirág

Az eredetileg dél-afrikai virágot idehaza egynyári balkonnövényként ismerjük, és noha egyre népszerűbb, mégsem olyan elcsépelt még, mint a muskátli vagy az árvácska. Virágja kicsit a tátikájéra emlékeztet, halványlilás, kék és piros színben is előfordul.
Már csak származása révén is jól bírja a hőt, így a napos erkélyeken is jól érzi magát, és júliustól egészen októberig, folyamatosan virágzik.

Futó porcsinrózsa

A porcsinrózsa akkor is jó választás, ha hajlamos vagy megfeledkezni az öntözésről, mivel ez a növény elég jól viseli a szárazságot is. Függő kosarakban is jól mutat, mivel kissé bokrosan, lefelé csüngve növeszti pozsgás levelekkel díszített szárait.
Virágai egyszerűek, de színpompásak, és a napos, meleg teraszon is egész nyáron nyílnak.

Törpe lobélia

A lobélia aprócska növény, ám szemkápráztatóan szép, apró, sűrűn növő, kék virágai miatt kitűnő dísze lehet egy talpalatnyi erkélynek is. Mivel Dél-Afrikából származik, a napos, meleg helyeken is jól érzi magát, de akkor is virágba borul, ha félárnyékos helyen tartod.
Egyetlen titka, hogy rendszeres öntözést igényel, ám ha egyszer-egyszer megfeledkezel a vízutánpótlásról, a kókadt növény egy alapos öntözéssel még újjá éleszthető.

Szalmarózsa

A szalmarózsa egyre ritkábban jelenik meg az erkélyeken, mivel egyszerű, kissé merev hatású fészekvirágai nem illeszkednek feltétlenül a legújabb trendekhez, de az kétségtelenül a növény mellett szól, hogy pofonegyszerű nevelni, és a gondoskodásért cserébe fehér, bíbor, sárga vagy narancssárga virágokat hoz nyártól őszig.
A virágokat egyébként gyakran szárítják ki, régebben népszerű dekorációs elem volt.

Afrikai napvirág

Jó hír azoknak, akiknek az erkélyén pokoli a forróság, mégsem akarnak lemondani a színpompás szirmokról: az afrikai napvirág méreteihez képest hatalmas, színes virágokat hoz, melyek a halovány lilától a sárgán ét egészen a narancsos, bíboros árnyalatig sokféle színben pompázhatnak.
Az afrikai napvirág kifejezetten tűző napon, nagy melegben érzi jól magát, a telet azonban az erkélyen nem fogja átvészelni.

Verbéna

Igazi kis virágbomba a verbéna, melyen bokorszerűen nőnek a kis, szirmos fejek. A szirmok gyakran egyszerre két színűek, így úgy tűnhet, mintha pöttyösek lennének.
A leggyakrabban piros és lila színben pompázó verbéna a tűző napot nem igen kedveli, de sok napsütésre van szüksége ahhoz, hogy ennyi virágot életben tudjon tartani.

Angyalfüzér

Igazi különlegesség a világos kéktől a bíborig terjedő árnyalatokban virágzó angyalfüzér, melynek kétajkú virágai egész nyáron nyílnak. Ha kisebb az erkélyed, érdemes a törpe változatot beszerezni, mert a hagyományos angyalfüzér, noha balkonládában is jól érzi magát, akár 50 centiméteresre is megnőhet.
Az angyalfüzér napos, meleg helyen érzi legjobban magát, ha pedig kevesebb virágot hoz már, érdemes visszametszeni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást