Életmód / Egészség / Lélek

5 tárgy az otthonodban, ami tudat alatt lehangol

Otthonunk az a hely, ahol a legkomfortosabban érezzük magunkat, legalábbis így kellene lennie. Mikor hazaérsz, fel kell tenned magadnak a kérdést, miszerint jó hangulattal tölt-e el a helyiség, illetve kellőképpen inspirál-e. Ha válasz a kérdésekre nem egy határozott igen, ideje megállapítanod, miért van ez. A felesleges holmik, emléktárgyak és kacatok hatással vannak mindennapi kedélyünkre, így érdemes megszabadulni attól, ami lehangol minket. Az alább öt tárgy egészen biztosan nem dobja fel az otthoni hangulatod.

1. Örökölt és ajándékba kapott dísztárgyak

A nagynéni halála után nálad landoltak a giccses nippek, amiket nem szeretsz és a régi porcelán készlet, amit sosem használsz? Attól még, hogy megörökölted ezeket a tárgyakat, nem jelenti azt, hogy meg is kell tartanod őket.

Ne legyen lelkiismeret furdalásod, ha megszabadulsz tőlük, hiszen ezek a tárgyak csak lehúznak érzelmileg és a helyet foglalják.

Az évekkel ezelőtt karácsonyra kapott ronda vázát sem kötelező egész nap nézned a szekrény tetején, nyugodtan ajándékozd el, vagy dobd ki. Szigorúan csak olyan dísztárgyakat tarts otthonodban, amik jó érzéssel töltenek el, ha rájuk nézel. 

2. Régi újságok és könyvek

Ha elolvastál egy könyvet és nem tetszett, vagy felkavart érzelmileg negatív értelemben, akkor ne tartsd meg, hiszen ugyanezeket az érzéseket fogja előhozni belőled a látványa, akárhányszor a borítójára téved a szemed a könyvespolcon.

A felhalmozott újságok szintén nincsenek jó hatással a hangulatunkra, hiszen akárhányszor rápillantasz egy tornyosuló halomra, tudat alatt elfog a szorongás és túlterheltség érzése. Tartsd meg a legszebb borítójú magazinokat, de azokból is csak egy párat, amiket szépen elhelyezel a dohányzóasztalon, vagy az újságtartóban.

3. Gyerekkori csecsebecsék

Természetesen a kedvenc babád, vagy játékmackód sose selejtezd le, de a kevésbé fontos gyerekkori játékokat feleslegesen tartogatod.

Vannak olyan tárgyak, melyekhez nem kötődnek kifejezetten boldog gyerekkori emlékek, vagy csak saját öregedésünket juttatják eszünkbe, így ezeket nem érdemes tovább őrizgetni.

Ugyan azt hinnénk, nehéz lesz megválni tőlük és hiányuk űrt hagy majd maga után, de éppen az ellenkezője lesz igaz: a sok emléktől megszabadulva megkönnyebbülünk és fellélegzünk, ezáltal készen állunk arra, hogy bevonzzunk új élményeket.

Olvastad már?  Ezek az új lakberendezési stílusok minden szívet megdobogtatnak 2020-ban

4. Bevetetlen ágy

Senkinek sem a kedvenc elfoglaltsága reggel bevetni az ágyát, különösen akkor, ha késésben vagyunk és még a kávénkat sem ittuk meg, pedig ez a pár perces elfoglaltság nagyobb jelentőséggel bír, mint gondolnánk. A minket érő napi stressz kezelésében nagy segítség az, ha rendet tartunk és rendezettt lakásba érezünk haza, így ezt már reggel el kell kezdenünk.

Bizonyított, hogy aki olyan hálószobába lép be, ahol szépen be van vetve az ágy, az nyugodtabban alszik, így nem érdemes ellustálkodni az ágy rendbetételét, hiszen a reggeli pár perces erőfeszítés a nap végén bőven megtérül.

5. Régen használt hobbitárgyak, elfeledett gyűjtemények

Fiatalon mindenki gyűjt valamit: bélyeget, ásványokat, maketteket, üdítős dobozokat, stb. Azonban ahogy belépünk a felnőttkorba, ezek egyre kisebb jelentőséggel bírnak és azon kapjuk magunkat, hogy már csak bosszankodunk, ha látjuk, mennyi helyet foglalnak el egykori kincseink. Ilyenkor vegyünk egy nagy levegőt és ajándékozzuk el őket.

Ugyanez vonatkozik azokra a hobbikra, amiket egykor lelkesen, de ma már egyáltalán nem űzünk. Ha valamikor kötögettünk, de évek óta nem fogtunk a kezünkbe kötőtűt, a felhalmozott fonalgombolyagok látványa lehangolhat minket, így ezektől is ajánlatos inkább megválnunk. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást