7 táplálkozási tipp az öregedés ellen

7 táplálkozási tipp az öregedés ellen

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 7 táplálkozási tipp az öregedés ellen

Mit szólsz, ha eláruljuk, hogy egy kis odafigyeléssel szó szerint fiatalra eheted magad? Akkor is érdemes elolvasnod rövid útmutatónkat, ha a húszas éveidet taposod, hiszen tanácsaink megelőzésre is kiválóak!

Antioxidánsok

Az öregedés folyamata részben a szabadgyökök számlájára írható, melyek az oxigénmolekulák felbomlása során jönnek létre. Az antioxidánsok képesek ezeket semlegesíteni.
Jó, ha tudod: a legszínesebb zöldségekben és gyümölcsökben találod a legtöbb ilyen kedvező hatású anyagot, úgymint a bogyósokban, a répában, a céklában és a paradicsomban. Naponta legalább öt adagot fogyassz belőlük!

Olívaolaj

A telítetlen zsírsavak kiválóan hatnak az agyműködésre, s azon belül a memóriára. Az extra szűz változatban található oleokantal nevű vegyület természetes gyulladáscsökkentő: az ibuprofén tartalmú gyógyszerekhez hasonlóan reagál rá a szervezeted, ám mellékhatások nélkül.
Kutatások szerint a HDL, azaz a vérben található „jó” koleszterin szintjének emelkedéséhez is hozzájárul, ami akadályozza az érelmeszesedést.

Hal

Az úszkáló állatokat „az agy eledelének” is szokás hívni, mivel a bennük található zsírsavak elengedhetetlenek az idegrendszer egészségének megőrzéséhez.
Heti egy-két adag fogyasztásával már jelentősen csökkenthető az időskori szellemi leépülés kockázata, az omega-3 pedig mérsékeli a koleszterin- és a triglicerid-szintet.

Bab

Heti három-négy adag rostban gazdag bab csökkenti a vérnyomást, kiegyensúlyozza a koleszterinszintet, megvéd a székrekedéstől és segíti az emésztést.
Ráadásul hosszú távú teltségérzetet ad, így a diétázók egyik legjobb barátja. A bab összetett szénhidrátjai szabályozzák a vércukorszintet, így a diabétesszel küzdők számára is hasznos táplálék.

Mediterrán étrend

Az olívaolajban, halban, zöldségben, gyümölcsben, teljes kiőrlésű gabonában bővelkedő, s alkalmanként egy-egy pohár vörösbort tartalmazó étrend, valamint a só helyett a természetes fűszerek előtérbe helyezése nemcsak az öregedéssel veszi föl a harcot, de bizonyos ráktípusok megelőzésére is alkalmas. Bátran vadássz például olasz, spanyol és görög receptekre a neten!

Magvak

Bár kalóriatartalmuk miatt egyes diéták tiltólistára teszik őket, a bennük található vitaminok és ásványi anyagok elengedhetetlenek. A mandulában lévő E-vitamin csökkenti az agyvérzés kockázatát, a pekándió antioxidánsai a szívnek és az érrendszernek tesznek jót, de néhány szem dió vagy mogyoró elropogtatásával hozzájárulhatsz az egészséged megőrzéséhez.
24 szem mandula körülbelül 160 kalóriát tartalmaz, ezt az adagot ne lépd túl, ha éppen fogyózol, illetve kerüld a sózott-tartósított változatot!

Tejtermékek

A D-vitaminban dús élelmiszerek fogyasztása hozzájárul a kalcium felszívódásához. Mivel a nőknek a csontritkulás veszélyével kell szembenézniük, kiemelten fontos, hogy naponta többször nyúlj tej, túró, joghurt, kefir vagy sajt után!
Az alacsony zsír- és cukortartalmú változatokkal nem ártasz az alakodnak, sőt: a fehérjetartalomnak köszönhetően szálkásabb izomzatra tehetsz szert.

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!