Szülés után: újra felfedezett egészséges erotika

Szülés után: újra felfedezett egészséges erotika

Címlap / Életmód / Egészség / Szülés után: újra felfedezett egészséges erotika

„A kisbaba a szex ellensége” – fogalmaz lényegre törően Dr. Gail Saltz amerikai pszichiáter és szexuálterapeuta, aki szerint azonban bőven van lehetőség a problémák kiküszöbölésére. Most eláruljuk, kismamaként hogyan érdemes viszonyulnod az intimitáshoz és a saját testedhez.

Amikor az orvos rábólint

A legtöbb esetben szülés után 4-6 hetet kell várni a behatolással járó együttléttel.

Mielőtt belevágtok a közepébe, győződj meg róla, hogy elmúlt az ilyenkor természetes hüvelyi folyásod – ami a baba világra hozatalának módjától függetlenül meg szokott jelenni, tehát császármetszés esetén is.

Ezt az időszakot azért fontos kivárni, mert a folyás meglétekor még fokozott a fertőzésveszély.

Amennyiben összevarrt sebed is van, például gátmetszés miatt, előfordulhat, hogy még többet kell várnod a szétnyílás veszélyének kiküszöböléséhez.

Lényeges, hogy orvosoddal gátlások nélkül tudj beszélni erről a témáról, hiszen a szex az élet természetes része, semmi szégyellnivaló nincs benne!

Az alváshiány megöli a vágyat

Amikor tudatosul benned, hogy az anyaság non-stop „szolgálatot” jelent, valószínűleg inkább mosott rongynak érzed magad, mintsem szexistennőnek.

Az alváshiány miatti ólmos fáradtság szinte megszokottnak mondható a kismamák körében, hiszen a csecsemőt két-háromóránként etetni kell.

Statisztikák szerint a babák nagyjából harmada még kilenc hónapos korában sem alussza át az éjszakát, ami az anyukáknál érthető módon az érzékek tompulásához vezethet.

A ellazulás és az apukával való érzelmi közelség újból felfedezése azonban segít túllendülni a mélyponton – ráadásul biztosan akad, aki néhány órán át szívesen vigyáz a picire.

Hüvelyszárazság ellen

A hormonális egyensúly megváltozása ugyancsak megnehezítheti az intimitást. Szülés után lényegesen csökken az ösztrogénszint, ami a hüvely falát borító, áttetsző nyák mennyiségének visszaszorulásával jár.

A kiszáradt hámszövet sajnos fájdalmat okozhat behatoláskor, ami miatt sok kismama egyszerűen elkerüli a szexet.

Ilyenkor különböző síkosítók használatával átmenetileg orvosolható a tünet, ám a hüvelyhám nedvességtartalmának és csökkent rugalmasságának helyreállításában is hatékony készítmények hosszú távon többet érnek. A hialuronsav például vizet tud megkötni, ezzel hidratálja a kiszáradt szöveteket.

A gyógynövények közül érdemes az aloe vera, a körömvirág, a teafa és a tigrisfű kivonatát keresned, amelyek gyulladás- és ödémacsökkentő, hámregeneráló és fertőtlenítő hatásukkal a hialuronsavremek kiegészítői lehetnek.  

A szoptatás ideje alatt a hormontartalmú készítmények alkalmazását kerülni kell.

A mellek szoptatás idején

A szoptatás a természet egyik legnagyobb csodája, hiszen vitathatatlan egészségügyi előnyei vannak mind a kismama, mind pedig a baba számára.

A feszülő keblek a szexben viszont kimondottan akadályozhatnak. „A csecsemő szó szerint rajtad van, szívogat és szorongat, ami rengeteget kivehet belőled fizikailag és érzelmileg” – magyarázza Dr. Saltz.

Bár valamennyire még mindig tabunak számít, de előfordulhat, hogy a mellek együttlét közbeni cirógatása tejszivárgással jár, ami zavarba hozhatja az anyukát.

Mivel azonban magától értetődő biológiai folyamatról van szó, nem érdemes ezen fennakadnotok. A fokozott érzékenység pedig akár gyönyör forrása is lehet, amit vétek lenne nem kihasználni.

Megváltozott testkép

Az önértékelés és a testkép rendkívül szoros összefüggésben áll a szexualitással. Korábbi életszakaszokban már megtanulhattad, hogy minél elégedettebb vagy magaddal, annál felszabadultabban tudsz viselkedni az ágyban.

A vadiúj kismama-forma azonban sokakban ellenérzést kelt, hiszen szokatlanul gömbölyűnek érzik magukat. Ilyenkor rengeteget segíthet a partner és a környezet bátorítása, továbbá a változások magától értetődőként való fogadása.

A szemmel látható kerekedésen kívül az is gátat szabhat a vágynak, hogy valamelyest veszíthet a rugalmasságából a hüvelyfal – szerencsére ezt helyreállíthatod a kismedence izmait edző Kegel-gyakorlatokkal.

Ne feledd: attól még, hogy édesanya lettél, ízig-vérig nő is vagy!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást