Egészség / Életmód / Lélek

Ez a szorongás 4 alaptípusa. Te melyikhez tartozol?

Ez a szorongás 4 alaptípusa. Te melyikhez tartozol?

Minden ember életében vannak nehezebb időszakok, amikor a félelem és a szorongás gyakori látogatójává válik a mindennapoknak. Ilyenkor ne gondold, hogy probléma van veled, és ne is tekints erre betegségként; a szorongás négy alaptípusa közül mindenkire jellemző valamelyik, ezzel az útmutatóval pedig rájöhetsz, a te életedben melyik a domináns.

A skizoid személyiség

Ne gondold, hogy a skizoid kifejezés kapcsolatban áll a skizofrén személyiséggel. Azok, akik ebbe a típusba tartoznak, nagy tervekkel és még nagyobb kreativitással rendelkeznek – viszont emiatt előfordul, hogy túl magas önbizalomra tesznek szert. A legnagyobb félelmük ebből adódóan a feloldódás: rettegnek attól, hogy kötődni kezdenek valakihez, hiszen ezt tudat alatt a saját személyiségük elvesztésével azonosítják. 

Egy skizoid személyiségű ember ezért gyakran bulizik, szórakozik, és rengeteg ismerőse van, ettől függetlenül még sincs igazán legjobb barátja. Ritkán vágnak bele egy komoly kapcsolatba; inkább egy éjszakás kalandokat keresik, és gyakori látogatói a felnőtt filmes oldalaknak. Nem engednek közel magukhoz senkit, épp ezért a szakításokat is viszonylag gyorsan kiheverik. Leginkább férfiakra jellemző ez a típus, de nők körében is találhatunk ilyen személyeket.

A depresszív személyiség

A depresszív személyiség a nőknél gyakoribb, de ettől függetlenül számos férfira is jellemző ez a típus (az elnevezés persze itt sem tévesztendő össze a depresszióval). Az ilyen típusú személyiségek nagyon odaadóak, és ragaszkodnak párjukhoz – ezek a pozitív tulajdonságok azonban könnyen negatívba válthatnak, ha egy kapcsolaton kívül nem találják meg a helyüket, és folyamatos érzelmi kötődésre van szükségük.

A depresszív emberek legnagyobb féleleme, hogy elhagyják őket, ezért erősen igyekeznek közel kerülni párjukhoz, és még a lelki (sőt, sajnos sok esetben a fizikai) bántalmazást is eltűrik. Sokszor skizoid típusú párt választanak maguknak, de ezek a kapcsolatok működhetnek is, hiszen képesek egymás személyiségét pozitív irányba fejleszteni.

A kényszeres személyiség

Erre a típusra jellemző, hogy szinte percre pontosan beosztják az idejüket, és nem is szívesen térnek el ettől – így igyekeznek megteremteni maguk körül a tökéletességet. Legjobban a változástól félnek, ami kibillentheti őket a megszokott rendből és az egyensúlyukból. 

Nem szokásuk spontán ötleteket felvetni, hiszen a már megszokott tevékenységeket részesítik előnyben; emiatt a monotonitást is jól tűrik. Teljesen ki lehet borítani őket azzal, ha egy találkozóra késve érkezünk meg, de az új dolgokat sem igazán kedvelik. Nehezen válnak meg a régi tárgyaiktól, és nem is szeretik az újdonságok legkisebb formáit sem.

A hiszteroid személyiség

Egy hiszteroid személyek élénk fantáziavilággal rendelkeznek, amivel folyton elterelik a saját figyelmüket, ezért szinte sosem fejeznek be semmit. Valami más mindig felkelti az érdeklődésüket, türelmetlenségük miatt pedig rögtön belevágnak az újdonságba. Az ő legnagyobb félelmük az, hogy életükbe rend, rendszer, ezzel együtt pedig megszokás és unalom költözzön.

Pénzüket ezért tárgyak helyett leginkább élményekre (például utazásra) költik – ez alól csak a kozmetikai termékek és divatcikkek képeznek kivételt, hiúságuk miatt ugyanis rengeteg időt képesek szépítkezéssel tölteni. Kissé heves személyiségük miatt jellemző rájuk a lobbanékonyság, különösen egy konfliktus során, és mivel párkapcsolatokban szintén a változatosságot és a folyamatos új ingereket keresik, ezért – a skizoid alaptípushoz hasonlóan – nehezen alakítanak ki kötődést. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást