Életmód / Család

A szoptatás 5 meglepő előnye – A baba és a mama szempontjából is!

Noha a szoptatás ősidők óta a legtermészetesebb módja egy csecsemő táplálásának, gyakran egymásnak ellentmondó információk keringenek a témában az anyukák között és az interneten egyaránt. Szerencsére azonban egyre többször lehet hallani a szoptatás előnyeiről, bár a témában jártas szakemberek szerint nem a szoptatásnak vannak előnyei – hiszen az az alapvető –, sokkal inkább a tápszeres táplálásnak vannak hátrányai. Cikkünkben olyan összefüggésekre világítunk rá, melyekről talán még nem is hallottál.

Az anyatej összetétele

Az anyatejet nem túlzás csodaszerként emlegetni, hiszen bámulatos módon igazodik a baba igényeihez, növekedése és fejlődése szempontjából mindig optimális az összetétele, mely akár egy szoptatás alatt is változhat.

88%-a víz, szabályozza a baba víz- és tápanyagháztartását, így a kizárólag anyatejjel táplált csecsemőnek még a legnagyobb kánikulában sincs szüksége egyéb folyadékra. Emellett az anyatej zsírból, fehérjéből és szénhidrátból áll, valamint fontos vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek alkotják. Olyan egyedülálló, élő folyadék, mely a kisbaba szervezetében biológiai változásokat idéz elő. A mesterséges termékek utánozhatják ugyan az összetételét, ám ezek sosem tartalmaznak élő és bioaktív hatású anyagokat, melyek előállítására kizárólag az édesanya szervezete képes.

Védelem a betegségek ellen

A baba születése utáni napokban a gyakori szoptatás csökkenti az újszülöttkori sárgaság valószínűségét, valamint a kizárólag szoptatott – tehát tápszeresen nem táplált – babák lényegesen ritkábban szenvednek hasmenéses megbetegedésektől, középfülgyulladástól és húgyúti fertőzésektől.

Olvastad már?  Kellemes, bizsergető érzés, agyi orgazmus? Mi az ASMR?

Az anyatej bizonyítottan védelmet nyújt az akut fertőző betegségekkel szemben is, csökkenti az allergia és a diabétesz kialakulásának esélyét a magas kockázatú gyermekeknél, valamint segít megelőzni a magas vérnyomás és az elhízás kialakulását.

Az asztma, a különféle bőrbetegségek és a daganatos betegségek előfordulása is ritkább a szoptatott babák esetében.

Előnyök hosszú távon

Noha a hosszan szoptató édesanyákat gyakran éri kritika („minek szoptatni egy kisgyereket, hiszen már úgysincs semmi abban a tejben”), az akár évekig történő szoptatásnak semmilyen hátránya nincs, ugyanakkor előnyei a mamára és a babára nézve is jelentősek.


Tényleg egészséges egy gyereket 7 éves koráig szoptatni? Íme a szakpszichológus véleménye


Az elhízás kockázata minden szoptatott hónappal 4%-kal csökken.

A szoptatás véd a 2-es típusú diabétesz ellen: minden egyes szoptatással töltött év 15% kockázatcsökkenést eredményez a szülést követő 15 évben való kialakulás tekintetében.

A szoptató anyák körében ritkább a mell- és petefészekrák, ez utóbbinak egy felmérés szerint 26%-kal kisebb az esélye a nem szoptatókhoz képest.

Nyugtatólag hat a babára és a mamára

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a szoptatás korántsem egyenlő kizárólag a baba anyatejjel való táplálásával, hiszen annál sokkal több funkciója van. Egy kisbaba nem csak akkor kéredzkedik édesanyja mellére, ha megéhezett – sokszor csak közelségre, a mama illatára, megnyugtató szívdobogására vágyik.

Olvastad már?  Az egyedüllét egészségesebbé tesz? Furcsa eredményre jutottak a pszichológiai kutatások

A szoptatás pedig az anyukára is nyugtatólag hat, hiszen közben oxitocin szabadul fel a szervezetében – sok édesanya szoptatás közben tud igazán pihenni, ellazulni.

A szoptatás erősíti a mama és a baba közötti köteléket, és önbizalmat ad az édesanyának – a szoptató mamák körében ritkábban jelentkezik a szülés utáni depresszió, könnyebben birkóznak meg az új feladatokkal, és általában örömüket lelik a szoptatásban és a kisbaba körüli teendők ellátásában.

Egyszerűen természetes

Az anyatej állaga és hőmérséklete mindig megfelelő, azonnal fogyasztható, nincs szükség méricskélésre, rázogatásra vagy melegítésre, nem kellenek hozzá különféle eszközök (cumisüveg, sterilizáló stb.) és a higiéniára sem kell az átlagosnál jobban ügyelni.

Bár a szoptatás ideális esetben természetesen és gördülékenyen megy, gyakran előfordul, hogy a kezdő anyukának nehézségei támadnak ezen a téren. Ha te is úgy érzed, hogy tanácsra van szükséged, bátran kérj szakszerű segítséget képzett szoptatási tanácsadóktól (például itt)!

(A cikk Dr. Kun Judit Gabriella: Miért fontos az anyatej című előadása, valamint Márta Guóth-Gumberger és Elizabeth Hormann: Szoptatás című könyve alapján készült.)