Noha a szoptatás ősidők óta a legtermészetesebb módja egy csecsemő táplálásának, gyakran egymásnak ellentmondó információk keringenek a témában az anyukák között és az interneten egyaránt. Szerencsére azonban egyre többször lehet hallani a szoptatás előnyeiről, bár a témában jártas szakemberek szerint nem a szoptatásnak vannak előnyei – hiszen az az alapvető –, sokkal inkább a tápszeres táplálásnak vannak hátrányai. Cikkünkben olyan összefüggésekre világítunk rá, melyekről talán még nem is hallottál.
Az anyatej összetétele
Az anyatejet nem túlzás csodaszerként emlegetni, hiszen bámulatos módon igazodik a baba igényeihez, növekedése és fejlődése szempontjából mindig optimális az összetétele, mely akár egy szoptatás alatt is változhat.
88%-a víz, szabályozza a baba víz- és tápanyagháztartását, így a kizárólag anyatejjel táplált csecsemőnek még a legnagyobb kánikulában sincs szüksége egyéb folyadékra. Emellett az anyatej zsírból, fehérjéből és szénhidrátból áll, valamint fontos vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek alkotják. Olyan egyedülálló, élő folyadék, mely a kisbaba szervezetében biológiai változásokat idéz elő. A mesterséges termékek utánozhatják ugyan az összetételét, ám ezek sosem tartalmaznak élő és bioaktív hatású anyagokat, melyek előállítására kizárólag az édesanya szervezete képes.
Védelem a betegségek ellen
A baba születése utáni napokban a gyakori szoptatás csökkenti az újszülöttkori sárgaság valószínűségét, valamint a kizárólag szoptatott – tehát tápszeresen nem táplált – babák lényegesen ritkábban szenvednek hasmenéses megbetegedésektől, középfülgyulladástól és húgyúti fertőzésektől.
Az anyatej bizonyítottan védelmet nyújt az akut fertőző betegségekkel szemben is, csökkenti az allergia és a diabétesz kialakulásának esélyét a magas kockázatú gyermekeknél, valamint segít megelőzni a magas vérnyomás és az elhízás kialakulását.
Az asztma, a különféle bőrbetegségek és a daganatos betegségek előfordulása is ritkább a szoptatott babák esetében.
Előnyök hosszú távon
Noha a hosszan szoptató édesanyákat gyakran éri kritika („minek szoptatni egy kisgyereket, hiszen már úgysincs semmi abban a tejben”), az akár évekig történő szoptatásnak semmilyen hátránya nincs, ugyanakkor előnyei a mamára és a babára nézve is jelentősek.
Tényleg egészséges egy gyereket 7 éves koráig szoptatni? Íme a szakpszichológus véleménye
Az elhízás kockázata minden szoptatott hónappal 4%-kal csökken.
A szoptatás véd a 2-es típusú diabétesz ellen: minden egyes szoptatással töltött év 15% kockázatcsökkenést eredményez a szülést követő 15 évben való kialakulás tekintetében.
A szoptató anyák körében ritkább a mell- és petefészekrák, ez utóbbinak egy felmérés szerint 26%-kal kisebb az esélye a nem szoptatókhoz képest.
Nyugtatólag hat a babára és a mamára
Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a szoptatás korántsem egyenlő kizárólag a baba anyatejjel való táplálásával, hiszen annál sokkal több funkciója van. Egy kisbaba nem csak akkor kéredzkedik édesanyja mellére, ha megéhezett – sokszor csak közelségre, a mama illatára, megnyugtató szívdobogására vágyik.
A szoptatás pedig az anyukára is nyugtatólag hat, hiszen közben oxitocin szabadul fel a szervezetében – sok édesanya szoptatás közben tud igazán pihenni, ellazulni.
A szoptatás erősíti a mama és a baba közötti köteléket, és önbizalmat ad az édesanyának – a szoptató mamák körében ritkábban jelentkezik a szülés utáni depresszió, könnyebben birkóznak meg az új feladatokkal, és általában örömüket lelik a szoptatásban és a kisbaba körüli teendők ellátásában.
Egyszerűen természetes
Az anyatej állaga és hőmérséklete mindig megfelelő, azonnal fogyasztható, nincs szükség méricskélésre, rázogatásra vagy melegítésre, nem kellenek hozzá különféle eszközök (cumisüveg, sterilizáló stb.) és a higiéniára sem kell az átlagosnál jobban ügyelni.
Bár a szoptatás ideális esetben természetesen és gördülékenyen megy, gyakran előfordul, hogy a kezdő anyukának nehézségei támadnak ezen a téren. Ha te is úgy érzed, hogy tanácsra van szükséged, bátran kérj szakszerű segítséget képzett szoptatási tanácsadóktól (például itt)!
(A cikk Dr. Kun Judit Gabriella: Miért fontos az anyatej című előadása, valamint Márta Guóth-Gumberger és Elizabeth Hormann: Szoptatás című könyve alapján készült.)
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!