Szőlővásárlás vagy szüretelés esetén érdemes különösen körültekintőnek lennünk, ugyanis ha akár csak egyetlen fürt szőlőn van némi penész, amit nem veszünk észre, vagy nem tulajdonítunk neki nagy jelentőséget, hamar átterjedhet a többire. Így pedig gyorsan megromolhat akár az összes szőlőnk. Hogy ne így legyen, pár szempontra mindenképp jó, ha figyelsz a szőlő kiválasztásakor:
Kerek, telt, szilárd és penészmentes gyümölcs legyen! Ha a szőlő már pépes állagú vagy ráncos, jobb, ha másik fürt után nézel, akárcsak abban az esetben, ha konkrétan penészt látsz rajta. Ha viszont csak egy enyhe viaszos bevonatot látsz rajta, az teljesen természetes, a szőlő tartósságát támogatja, és mielőtt elfogyasztanánk, könnyen leöblíthető.
Legyen erős a szára! Ha az adott
szőlőfürt szára törékeny, a gyümölcs könnyebben leeshet a fürtről, és gyorsabban megromolhat. Ha mégis ilyen szőlőt vásárolnál, akkor fontos, hogy minél előbb fogyaszd el!
Figyelj a színére! A barna szőlőt jobb, ha elkerülöd, és az egyes szőlők megnevezése se hagyd, hogy megtévesszen! A zöld szőlő általában akkor jó, ha enyhén sárgás, a piros akkor, ha lilás-piros zöld foltok jelei nélkül, a fekete szőlőnek pedig ideális esetben mélylilának kell lennie.
A szagokra is koncentrálj! Ha a szőlő már romlott, gyakran ecetes, savas szagú, míg a friss szőlőnél általában semmilyen hasonló kellemetlenség nem tapasztalható.