Életmód / Receptek / Táplálkozás

7 szokatlan konyhai alapanyag, amit ki kell próbálnod

Az egzotikus összetevők régen csak főzős tévéműsorokban és egyes nemzetek konyháinak specialitásait kínáló éttermekben voltak jelen. A nagyáruházak, illetve a delikátesz üzletek jóvoltából azonban szinte bármit bármikor beszerezhetsz, a net pedig bővelkedik jobbnál jobb receptekben. Íme, néhány összetevő, amit muszáj hazavinned!

Miso

Az ázsiai specialitás tulajdonképpen egy szójababból készült paszta, melyet többféle változatban fogyaszthatsz. A koreai változatot doenjang-nak hívják, és az ízesítetlen masszát takarja, míg a gochujang a chilivel pikánsabbá tett verzió.
Az első levesnek és salátaöntetnek kiválóan alkalmas, a második pedig grillezett húsok mellé tökéletes mártásnak.

Porcini

Napjaink egyik legkedveltebb mesterséges ízfokozója a nátrium-glutamát, amelyet bár számos egészségügyi problémával összefüggésbe hoznak, népszerűsége töretlen az általa érzékelhető „umami”, azaz mennyei íz miatt.
Az európai és az amerikai konyhaművészet ritkán aknázza ki, hogy a természet ajándékaiban is megtalálható ugyanez az aroma: keresd például a porcini gombában, amelyek szárított vagy porított formában vásárolhatsz meg!

Shiso

A szusiéttermek állandó szereplője ez a formás, illatos, zöld levél. Bármilyen szósznak és ecet alapú öntetnek szuper ízt ad, és lényegében mindenhez adhatod, amihez egyébként bazsalikomot használnál.
Antioxidánsokban igen gazdag, tehát nemcsak az ízlelőbimbóidat kényezteted vele, de az egész szervezeted is.

Aji amarillo

Savanykás ízvilágú ételekhez illik elsősorban ez a különleges japán paprika, mely még az ismert jalapenónál is intenzívebb csípős érzetet ad.
A paradicsomszószos húsfogásokat – a tacótól kezdve a tortillán át a bolognai spagettiig – is kiválóan kiegészíti, az ázsiaiak pedig elsősorban halakhoz szeretik fogyasztani. Vigyázat: nagyon picit kell belőle használni!

Halszósz

Nevével ellentétben sertéshús- vagy tészta alapú ételek ízesítésére is tökéletes. Barnacukorral és citromlével teheted még pikánsabbá, így a röfi húsát sosem érzett ízvilágban kóstolhatod meg.
Az enyhén édeskés aroma könnyen a kedvenceddé válhat, és talán kedvet kapsz a keleti konyha többi remekének kipróbálásához is.

Kínai sózott feketebab

Az amerikai séfek már fölfedezték maguknak ezt a különlegességet. Magvas-sós aromája ugyancsak az umami ízt testesíti meg, és gyömbérrel vagy fokhagymával kiegészítve tényleg a mennyekbe repülhetsz, amíg eszed.
Az autentikus élményért egy kis szakét, azaz rizspálinkát is lehúzhatsz mellé – persze, csak ha aznap már nem vár rád sem munka, sem autóvezetés.

Kecskehús

Elsőre talán bizarrnak hangzik, hogy megedd Mekk Eleket, de a kecskehús a baromfi vagy a sertés kiváló alternatívája a konyhaművészetben. Rendkívül gazdag fehérjében, így hozzájárul az izmaid épüléséhez és az anyagcseréd gyorsításához. Bárhogy elkészítheted, nem igényel más recepteket, mint a többi hús. Sóval, borssal grillezve ráadásul pofonegyszerű megsütni.
A konyhában történő újítás csak látszólag igényel vakmerőséget. Miért kellene a megszokott ízekhez ragaszkodnod, ha új élmények várnak rád?