Szívvel készült kézműves táskákkal varázsol el a magyar vállalkozó – interjú a Jules tulajdonosával

Szívvel készült kézműves táskákkal varázsol el a magyar vállalkozó – interjú a Jules tulajdonosával

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Szívvel készült kézműves táskákkal varázsol el a magyar vállalkozó – interjú a Jules tulajdonosával

Szerencsére a hazai kézműves termékek palettája meglehetősen színes, és olyan kincset érő, szívvel készült darabokat is rejt, mint amilyenek Tali Julianna, a Jules megálmodójának táskái.

Honnan ered a kézműveskedés iránti szereteted?

A kézművesség mindig jelen volt az életemben. Főleg a textil vonzott. Már gyerekkoromban állandóan babaruhákat készítettem, még varrni sem tudtam. Az első szakmám így angol-francia női szabó lett. Ezután édesapám kívánságára végeztem el a tanítóképzőt. Alsós napközis tanítóként rengeteget „bütyköltünk” a gyerekekkel. Technika speciálkollégiumi képesítéssel 5-6. osztályosoknak tanítottam is hímzést, varrást, barkácsolást.

Az elsők közt tanultam meg a foltvarrást (patchworkot) a ’90-es években, amikor kezdett meghonosodni Magyarországon is ez a hobbi. Majd 20 évig a Mesebolt Bábszínház báb-, jelmez- és díszletkészítőjeként folytatódott a pályám. Itt nagyon sokféle kézműves tevékenységet kellett megtanulnom, hisz nem végeztem ilyen jellegű iskolát. Ez volt életem legkreatívabb szakmája.

Mikor készítetted el az első táskádat, és milyen volt?

Az első táskámat nyugdíjba vonulásom után egy foltvarró tanfolyamon tanultam és készítettem el. Természetesen sok hibával. Már évekkel a nyugdíjkorhatár előtt kerestem azt a tevékenységet, amivel majd szerettem volna foglalkozni a nyugdíjas években. A táskavarrásban találtam meg. Ma már erre épül a vállalkozásom.

Jules Facebook oldal

Honnan merítesz ihletet egy-egy új táskához, és hogyan zajlanak az elkészítési folyamatok?

Az új fazonokat mindig az anyagok ihletik. Meglátok egy szép anyagot, és már látom benne a táskát. Persze a megrendelő igényeit is figyelembe veszem. Sokat tanulok az internetről és a foltvarró társaktól is. Alakítottunk egy új foltvarró klubot is Savaria Foltműhely néven. Rengeteget tanulunk egymástól, kiállításokra, varrósnapokra járunk, hogy megismerjünk új technikákat, képezzük magunkat.

Jól sejtem, hogy az állatminták is közel állnak a szívedhez?

A táskáimon gyakran látni állatfigurákat. Én is és a vevőim egy része is nagy állatbarát.  Van saját tacsim és egy macsekom is.

Milyen számodra az ideális táska?

Az esztétikum és divat mellett nagyon fontos, hogy a táska használható, praktikus legyen. Gyakran használok a textil mellett vízlepergető anyagot és textilbőrt.

Jules Facebook oldal

Hogyan jelenik meg a munkád során a környezettudatosság?

A fenntarthatóság, környezettudatosság is elsődleges szempont a számomra. Újrahasznosítom a farmereket, általában hátizsák készül belőlük. A háztartási textiljeim; bevásárlóhálók, kenyeres- és uzsonnászsákok, szalvéták kiváltják a műanyag zacskókat. A bevásárlótáskák szinte „örökéletűek”. Nem kerülnek a szemétbe egy használat után, mint a nylonzacskók.

Miért éri meg manapság inkább egy kézműves táskát választanunk a nagy márkák kínálata helyett?

Azt remélem, hogy a kézművesség és a kisvállalkozások újraéledésével fennmaradnak olyan szakmák, amik nélkülözhetetlenek egy élhetőbb világban. Az egyediség, a befektetett tudás, munka mind emelik egy-egy termék értékét.

Mely eddig kapott visszajelzésekre emlékszel vissza a legszívesebben?

Mindig jól esik, ha visszajelzést kapok, ha elégedettek, boldogok az általam szeretettel készített táskával, akár vásárolja vagy ajándékba kapja valaki! Már jó pár törzsvásárlóm van. Van, akinek már 5-6 „Jules” táskája van tőlem.

Jules Facebook oldal

Hol találkozhatunk a munkáiddal?

A termékeimet a helyi vagy környékbeli vásárokon, rendezvényeken árusítom. Legközelebb Szombathelyen, a Herényiek Háza karácsonyi vásárán leszek jelen december 3-án és 17-én. Valamint a Szombathelyi Képtár adventi vásárán december 9-10-én lesznek megtalálhatók a táskáim, hátizsákjaim, háztartási textiljeim, kis karácsonyi díszekkel együtt. Online pedig Facebookon, Messengeren is elérhető vagyok. Illetve van egy kis műhelyem Szombathelyen, a Szelestey László utca 43. udvarában, ahol lehet anyagot, fazont választani, beszélgetni, rendelést leadni.

Milyen jövőbeli terveid vannak?

Tanulni és fejlődni, minél több embernek örömet okozni.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást