Életmód / Egészség

Ha szinte mindig fáj a hasad evés után – a lehetséges okok

Ha szinte mindig fáj a hasad evés után – a lehetséges okok

Akinek gyakran fáj a hasa, az tudja, hogy milyen kínzó és kellemetlen lehet, ha az ember nem tud másra koncentrálni, csak a diszkomfortra a gyomrában. Rengeteg oka lehet annak, ha evés után a hasad úgy dönt, hogy sztrájkolni kezd, az alábbiak a leggyakoribbak közülük.

A hasfájás annyifajta lehet, mint égen a csillag – az intenzitása, a megjelenési ideje vagy a fájdalom fajtája is emberről emberre változhat. A gyomor az egyik első védelmi rendszere a szervezetnek a káros mikrobák ellen, így nem csoda, ha néhányuk már itt problémát jelent.

Ha gyakran fáj a gyomrod, érdemes kivizsgáltatnod magad, mert olyan betegséged is lehet, ami eddig rejtve maradt, vagy ami komoly problémákat okozhat a későbbiekben. Rengeteg oka lehet annak, hogy miért fáj a hasad, az alábbiak a leggyakoribb eseteket mutatják.

Savas refluxod van

A felnőttek felét legalább életében egyszer eléri a savas reflux. A betegség azzal jár, hogy a gyomorsav elindul felfelé a nyelőcsőben. Nyilván a nyelőcső nincs ehhez hozzászokva, és nem is olyan a borítása, ami a savat elviselné, ezért érezheted úgy, mintha az egész mellkasod, akár a szíved is égne.

Előfordulhat akkor, ha túl sokat eszel, de akkor is, ha olyan ételeket fogyasztasz, amelyek kiválthatják a refluxot.

 

Későn ürül a gyomrod

A jelenségnek több neve is van, az orvosok általában gastroparesisnek nevezik, de szokták még gyomorpetyhüdtség és a gyomor késői ürülése neveken is emlegetni.

Annyit jelent, hogy a gyomrod nem úgy ürül ki, ahogy természetes volna, hanem sokkal lassabban, a tudomány jelenlegi állása szerint az oka idegsérülés lehet, amitől a gyomor izmai nem működnek megfelelően.

Hányingert, hasfájást és puffadást okozhat, jellemzően egyszerű vérteszttel vagy egy háziorvosi vizsgálat során diagnosztizálni lehet.

 

Gyomorhurutod van

A gyomorhurut (gastritis) a gyomor nyálkahártyájának gyulladását jelenti. A betegség viszonylag tág és nehezen definiálható, de gyomorégéssel és hányingerrel járhat minden fajtája.

Azzal is járhat, hogy a szervezetnek nehezebben megy a savkiválasztás, ami hosszabb távon a bélrendszer mikrobiom-egyensúlyának felbomlásához vezethet.

Ez olyan lavinát indíthat el, mely során a jó és rossz baktériumok arányának eltolódása újabb gyulladást vált ki, ami súlyosbíthatja a gyomorhurutot, és így tovább.

 

Gyomorrákra is utalhat

Nyilván nem minden gyomorfájás jelenti azt, hogy daganatos betegséged van, de ha nem múlik a fájdalom, akkor érdemes elmenni orvoshoz vele. Erre utaló jelek lehetnek a savas reflux, a gyomor felső részében érzett fájdalom és az, ha nagyon gyorsan telítettségérzeted van evés közben.

A betegségeken kívül életmódi problémákra is utalhat az, ha sokat fáj a hasad: aki túl sok savas ételt eszik, vagy szereti a csípős dolgokat, azoknak jellemzően többet fáj a hasuk. A túl sok kávé sem tesz jót, és probléma lehet akkor is, ha túl sok szénsavas italt iszol.

A stressz is növelheti a hasfájás előfordulásának gyakoriságát, vannak, akik kifejezetten hasfájósak lesznek akkor, ha izgulnak, vagy idegesebbek a kelleténél. Az is előfordulhat, hogy allergiás vagy valamilyen ételre, epeköved van, vagy egész egyszerűen túlsúlyos vagy, és az emésztőrendszered emiatt nem működik megfelelően.

Ha tehát hosszabb ideje gyötör a folyamatos hasfájás, és nem tudod megállapítani az okát, akkor érdemes orvoshoz fordulni, hogy kizárhassátok a komolyabb betegségeket, és megoldást találhassatok a problémákra.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást