5/7. Hal
Nagyon logikus választás az újévi asztalra. A középkor óta a hal népszerű ünnepi étel. Mi az oka? Jóval azelőtt, hogy lett volna hűtőszekrény, a halat lehetett sóban vagy füstöléssel tartósítani és a világ minden pontjára szállítani.
A legelterjedtebb újévi halfajták a tőkehal, hering, ponty. A svéd ünnepi asztal svédasztalos és nem hiányozhat róla a tenger gyümölcsei saláta. Japánban a hering ikra a termékenység szimbóluma, a garnélarák a hosszú életé, míg a szárított szardínia a jó termésé.
6/7. Gyümölcsök
Sokfelé fogyasztják Újévkor. A gránátalma magjai a jólétet szimbolizálják. A füge a termékenység szimbóluma. Ezen túlmenően, a gyümölcsök az egészséges élvezetet szimbolizálják, amelyből szeretnénk, ha minél több lenne a jövőben.
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!