A szerelembetegség nem kitaláció. Régen egy klasszikus kórnak számított

A szerelembetegség nem kitaláció. Régen egy klasszikus kórnak számított

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / A szerelembetegség nem kitaláció. Régen egy klasszikus kórnak számított

Szerelembetegség régen…

Amióta világ a világ, mindig is voltak szerelmes emberek, hiszen társas lényként éljük a mindennapjainkat, ezen a Föld nevű bolygón. Arisztotelész szerint kényszerképzet rögzülése, Platón pedig szent betegségnek nevezte, a szerelembetegséget. Majd a 13. század óta létező jelenségként írja le az orvostudomány. A tünetei megegyeztek, a már ismert meghatározással, a depresszióval.

Aki ebben a kórságban szenvedett jellemző volt rá, hogy álmatlanság gyötörte, levert volt, apátiában szenvedett, és monomániás gondolkodás uralkodott rajta. Feladataira elvégzésére alkalmatlanná vált az egyén.

A szerelembetegség egyik elnevezése, az erotikusz kifejezés volt. Abban az időben úgy gondolták, hogy a betegség kialakulása, a fekete epe túltengése miatt alakulhat ki. Hogy a tüneteket enyhítsék, diétát, alvást, masszást, tornát, fürdőzést javasoltak. De volt, aki szerint egy kiadós verés hozza meg a gyógyulást. Mások a borfogyasztást, nyugtatók szedését, és a zene hallgatás eltiltását, és az irodalmi művek megvonását javasolták.

Bármi nemű gyógyulási javaslatokat is tettek előző koraink „gyógyítói”, rengeteg szerelmes irodalmi, zenei mű maradt ránk, amiért hálásak lehetünk azoknak, akik átélték évszázadokkal ezelőtt is, az egyszer legcsodálatosabb, máskor pedig a legádázabb betegséget, amit szerelemnek hívunk. 

És napjainkban…

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást