Miért választanak rossz férfit a szeretethiányos lányok? Egy életre tönkreteheti őket

Schuster Borka
Írta: ,
Miért választanak rossz férfit a szeretethiányos lányok? Egy életre tönkreteheti őket

Kép forrása: unsplash

46 éves vagyok, és inkább azt választom, hogy egyedül legyek. Egyszerűen nincs energiám még egyszer remélni és megint csalódni.” A terapeuták szerint nem ritka a jelenség, hogy a szeretethiányos lányok felnőtt nőként újra meg újra a rossz férfit választják, még akkor is, ha tudják, hogy ezzel ismét fájdalmat okoznak maguknak. De vajon miért?

Nem tudja, hogyan néz ki egy egészséges kapcsolat Kép forrása: unsplash

A szeretethiányos gyermekként felnőtt nők gyakran azért is maradnak a rossz vagy akár bántalmazó kapcsolatban, mert egyszerűen nem tudják, hogyan is kellene egy egészséges kapcsolatnak kinéznie.

Mivel a szüleiktől nem tanulták meg ezeket a mintákat, nem ismerték meg, hogy milyen a valódi szeretet érzése, felnőttként sem tudják, hogy mit is kellene érezniük.

Gyermekkori félinformációikból, káros tapasztalataikból és a fentebb már említett kulturális behatásokból tájékozódnak, és bár a külső szemlélő számára talán hihetetlen lehet, ők mégis hihetik azt, hogy az a szeretet, amit egy rossz kapcsolatban kapnak.

Összetévesztik a drámát a szenvedéllyel Kép forrása: unsplash

A szeretethiányos gyerekeket sokszor egy-egy nagy gesztussal, ajándékkal „kárpótolják” a szülők, ami a romantikus regények, tévéfilmek, sorozatok üzenetével – miszerint az igazán nagy szerelmek útjába mindig áll valamiféle konfliktus – a felnövő lányok azt tanulhatják meg, hogy a dráma, a veszekedés az, ami élővé tesz egy kapcsolatot, akik nem civakodnak, akiknek éppen nincs valami nagy feszültség az életükben, azok nem is szerelmesek valójában.

Ebben a perspektívában a kiszámítható, türelmes férfi, aki időt szánna a másik megismerésére és aki mindig ott van, amikor megígéri, akár unalmasnak is tűnhet, a vele való kapcsolatról egy szeretethiányos ember azt gondolhatja, hogy nem az az „igazi” szerelem.