Pszichés okai vannak annak, hogy benne maradunk egy rossz párkapcsolatban

Irimiás Alíz
Írta: ,
Pszichés okai vannak annak, hogy benne maradunk egy rossz párkapcsolatban

Kép forrása: unsplash.com

Könnyű azt mondani! – gondoljuk, amikor már mindenki arra figyelmeztet, hogy lépj ki a kapcsolatodból, mert a párod csak kihasznál, nem törődik veled, és egyáltalán nem értékel. Noha te is érzed, hogy nem úgy éltek, ahogy egy romantikus kapcsolatban kellene, és nem erre vágytál, mégsem könnyű meghozni a döntést.

Sokak számára a kapcsolat felbontása érzelmileg és fizikailag is komoly akadályokba ütközik: a pénzhiány, a gyerekekre gyakorolt hatás miatti aggodalom, a lakhatás megoldása, a másik fél reakcióitól való reális félelem mind nehézséggel jár. Emiatt általában előzetes tervezésre van szükség - a család támogatása, a közösségi forrásokhoz való hozzáférés, a jogi tanácsadás és védelem megszerzése sokszor elengedhetetlen.

Íme a négy leggyakoribb gátló tényező:

1. Szakaszos megerősítés

Az állandó veszekedés, vita, egyet nem értés a párkapcsolatot alaposan tönkreteszi. Ha éppen akkor, amikor már hajlanánk a kapcsolat felbontására, a hétköznapi rutint megszakítja egy rövid, pozitív időszak (pl. egy ünnepi esemény, egy utazás stb.), lelkileg nagyobb valószínűséggel kapaszkodunk ebbe később. Az elménk próbálja dekódolni és összekapcsolni a pozitív momentumokat, amivel azt a gondolatot erősíti, hogy a dolgok megfordulhatnak, és a rövid, pozitív időszak akár a hétköznapokban is állandósítható.

Valószínű azonban, hogy a dolgok nem fordulnak jóra. Miután visszatér a rutin és a régi környezet, ugyanazok a játszmák és problémák kerülnek túlsúlyba.

Ilyenkor kissé ki kell lépni képletesen a kapcsolatból, és a teljes képet látni, elemezni - megfigyelve az elmúlt hónapokat és éveket, hogy vajon milyen erővel és jelentőséggel bír az egészet nézve egy-egy ilyen rövid, pozitív periódus.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!