Párkapcsolati elfojtások, amik a észrevétlenül teszik tönkre a kapcsolatot

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Párkapcsolati elfojtások, amik a észrevétlenül teszik tönkre a kapcsolatot

Kép forrása: unsplash.com

Nem minden kapcsolati probléma olyan nyilvánvaló, mint amilyen pl. a félrelépés. Akadnak olyanok is, amik alattomos módon meglapulnak a mélyben, és gyakorlatilag tudat alatt mérgezik a szerelmet. Amikor pedig végre felszínre bukkannak, sokszor már nincs visszaút. De melyek ezek az a leggyakoribb elfojtások?

Ellentétes életcélok

Mindenkinek vannak olyan ismerősei, akik sok-sok év után, mondhatni, egy fél életet együtt töltve szakítottak. Vajon mi állhat ennek a hátterében? Gyakran az ellentétes célok, amiket maguk a felek sem ismernek fel, legalábbis nem akarnak bevallani maguknak. A probléma nem feltűnő, legalábbis nem képezi a mindennapok részét vita formájában – egy darabig.

Aztán idővel óhatatlanul felmerülnek a gondok, és ha nem sikerül rájuk megoldást találni, tehát az egyik fél nem enged az elképzeléseiből, akkor jön a szakítás. Eléggé patthelyzetről beszélünk, hiszen, ha valamire „rá kell venned” a szerelmedet, ellenkező esetben nem tudod vele elképzelni a folytatás, akkor így se, úgyse lesz teljes az örömöd. Ő sem tud maradéktalanul boldog lenni egy ilyen helyzetben, ha nem most, akkor később jó eséllyel rossz érzései lesznek ezzel kapcsolatosan. A

kérdés az, milyen mértékben: annyira, hogy szakítani fogtok, vagy „csak” annyira, hogy örökre magában hordozza a kételyt? Az ellentétes célokra tökéletes példa, ha egyikőtök szeretne családot, másikótok nem, egyikőtök saját házat akar, akár hitel felvétele mellett is, másikótok nem szeretné röghöz kötni magát, és anyagilag instabillá válni. Egy darabig el tudjátok odázni e problémák kivesézését, egészen addig, amíg nem válik égető kérdéssé a döntés, pl. nem jutsz el abba az életkorba, hogy a gyerekvállalásról véglegesen döntenetek kell.

Sokan a végletekig kitartanak, abban bízva, hogy a partner idővel meggondolja magát, de erre meglehetősen rossz ötlet alapozni.

Persze, nem állítjuk, hogy sosem történhet meg a csoda, avagy a másik igényeihez való idomulás, pl. egy olyan férfinak is megjöhet idővel a kedve a családalapításhoz, aki korábban ki nem állhatta a gyerekeket. Pontosan ez az oka annak, amiért az ellentétes életcélok valódi észrevétlen elfojtások: titokban végig reménykedünk, hogy „velünk minden más lesz”. Aztán, amikor eljön a döntés időpontja, szembesülünk a tényekkel, és kiderül, érdemes volt-e sok-sok évet várni, avagy sem.Észrevétlen párkapcsolati elfojtások, amik a kapcsolat végéhez vezethetnek

Háttérbe szorított vágyak

Bár a vágyakról – különösen, ha párkapcsolatról beszélünk – szinte mindenkinek a szexuális élet jut eszébe, messze nem csak erről lehet szó. Tény, hogy a szex iszonyúan fontos része a kapcsolatoknak, és bizony ezen a téren is igazán őszintének kell lennetek egymással. Ha nem egyeznek az igényeitek, a vágyaitok a hálóban, akkor az is vezethet az elváláshoz, hiszen előbb-utóbb másnál keresitek majd azt, amit otthon nem kaptok meg. Ha eddig nem juttok el, akkor pedig megromlik annyira a kapcsolatotok, hogy ugyancsak a szakítás lesz számotokra kézenfekvő. De milyen háttérbe szorított vágyakról lehet még szó? Természetesen mindenféle elképzelésről, tervről, amiről lemondtok a kapcsolatotok érdekében.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba