Árulkodó jelek, hogy munkahelyi viszonyba kezdett - Ilyenkor kezdj el gyanakodni

Írta: ,

Akadnak tipikusnak mondható jelei annak, ha a barátodnak munkahelyi viszonya van – vagy legalábbis tetszik neki valaki a kollégái közül. Nem kell egyből pánikba esned, de ha az alábbi jelek közül több is jellemző lett rá, akkor ideje gyanakodnod egy harmadik személy jelenlétére.

1/5 Sosem találkozhatsz a kollégáival

Ha a barátod félrelép, akkor a körülményeket illetően senkiben sem bízik, csakis magában.

Emiatt van az, hogy esze ágában sincs lehetőséget teremteni arra, hogy beszélgethess a kollégáival, tehát nem fog elvinni egyetlen közös találkozóra sem.

Nyilván fél tőle, hogy valaki véletlenül, vagy akár szánt szándékkal elszólja magát, de attól is tart, hogy esetleg összefutsz a másik nővel, ami aztán főleg kínos tud lenni (akár tud rólad, akár nem, ez mindenképpen feszült helyzetet teremt).

Persze ne gondolj egyből a félrelépésre, ha valamilyen programról lemaradsz, de amennyiben erősen szorgalmazza a részvételét egy családi napon (amin az összes kolléga és feleség/barátnő részt vesz), téged viszont esze ágában sincs meghívni, akkor az mindenképpen intő jel.

2/5 Túlórái, extra feladatai lettek

Ez megint csak egy kétélű dolog, hiszen az előléptetés következménye, előszobája is lehet az, ha a barátod sokat túlórázik. Normális esetben mindezt kettőtökért, a jobb anyagi feltételekért teszi, tehát nem muszáj rögtön kombinálnod.

Ezzel szemben gyanúra ad okot, ha csak és kizárólag egy kollégával kell elvégeznie ezeket a plusz feladatokat, ráadásul furcsa időpontokban és rendszeresen a munkahelyen kívül találkoznak.

Ha mindezt tetőzi azzal, hogy megváltozik a viselkedése, és nyomban ingerültté válik, amikor kérdezősködsz (akkor is, ha az érdeklődésed teljesen általános), sajnos van okod aggodalmaskodni.

A mérleg nyelvét negatív irányba dönti, ha a túlórákat nem követi extra bevétel, nem előzte meg a feladatkörének megváltozása, vagy nem hozható össze semmilyen konkrét céges kötelezettséggel.

3/5 Jobban meg akar felelni a munkahelyén

Amennyiben idáig folyton azt hajtogatta, hogy fel fog mondani, de legalábbis utált bemenni dolgozni, akkor mindenképpen gyanús lehet, ha ez a hozzáállás hirtelen megváltozik.

Jó eséllyel áll valaki a háttérben, ha most jó kedvűen indul munkába, több időt tölt a tükör előtt, feltűnően ügyel a külsejére.

Az is gyanús, ha idáig rá sem lehetett venni, hogy becsatlakozzon egy céges programba, időben elrendezze a fontos feladatait, esetleg közreműködjön a nem kötelező, de ajánlott értekezleteken, most viszont szinte karrieristának tűnik.

A fordulat láthatóan száznyolcvan fokos, és ha nem volt olyan konkrét előzménye, ami számodra is egyértelművé teszi az okokat (pl. magasabb fizetést ígértek neki), akkor lehet, hogy munkahelyi kapcsolat áll a lelkesedés hátterében.

4/5 Egyáltalán nem beszél a munkájáról

Mivel életünk igen jelentős részét a munka teszi ki, természetes, hogy beszélünk róla. Akár a különféle konfliktusokról, akár az elért eredményekről van szó, nyilván megosztjuk tapasztalatainkat, véleményünket szerelmünkkel.

Nos, ha a te barátod túlságosan szűkszavú a munkáját illetően, esetleg semmit sem szól a kollégáiról, akkor lehet, hogy nem csak a feladatait titkolja előled.

Persze nem arról van szó, hogy félrelépett, ha néhány fárasztó hét után leginkább semmihez sincs kedve.

De ha idáig beszédes volt, és adott esetben említette is a kedves kolléganőjét, majd most rögtön ingerült lesz, ha a munkáról kérdezed, akkor sajnos lehet, hogy változott a biztosnak hitt felállás.

Csak veled csökkenti a kommunikációt Kép forrása: unsplash

5/5 Csak veled csökkenti a kommunikációt

Nem csupán a munkahelyi kapcsolatra, úgy általában az összes megcsalásos történetre igaz, hogy a félrelépő akaratlanul is lecsökkenti a kommunikációt párjával. Vagy túlságosan nyájas, de semmitmondó lesz, vagy támadóvá válik.

Ugyanez igaz a barátodra akkor, ha a munkahelyén szemelt ki magának valakit. Míg idáig napközben is váltottatok néhány telefont, kedves üzenetet, elmondta neked a szünetekben, mi történik odabenn, addig most egészen más köti le a szabadidejét.

Sajnos ez otthon is megeshet: míg veled alig-alig kommunikál, addig a „céges e-mailjeit” bőszen nézegeti még este tizenegykor is.

Ha pedig többször megesik, hogy a névleges túlóra alatt kikapcsolja a mobilját, akkor elég nagy az esély rá, hogy valaki belelépett a párkapcsolatotokba.