Mi a legnagyobb kihívás egy hosszú távú kapcsolatban?

Írta: ,

Egy hosszú távú kapcsolat hatalmas boldogságot és biztonságot ad, de egyúttal óriási kihívás, és tele van nehéz, megoldandó feladatokkal is. Vajon mi a legkeményebb dió? Olvasóinkat kérdeztük meg a témáról.

Szandi, 27, marketinges

1/5 Szandi, 27, marketinges

„A legnehezebb egy hosszú távú kapcsolatban az alkalmazkodás, hogy el tudd fogadni a másik szokásait. Nem vagyunk egyformák és különböző a napi rutinunk.

Azonban ha kellőképp figyelünk a másikra, és türelemmel tudjuk kezelni azokat a dolgokat is, ami számunkra megterhelő vagy idegesítő, akkor sikerül a közös élet kialakítása. Az idő előrehaladtával egyre kevesebb kompromisszumra és alkalmazkodásra lesz szükség, hiszen már közös szokásaink alakulnak ki a sajátok helyett.

Ha türelmesek vagyunk minden körülmények között, de legalábbis igyekszünk azok lenni, az meghozza gyümölcsét.”

Zsófi, 37, jogász

2/5 Zsófi, 37, jogász

„A jelenlegi férjemmel 15 éve vagyunk együtt. Szerelmünk hajnalán lényegében még gyerekek voltunk, nem sokat tudtunk a párkapcsolatokról, a szerelemről, az érzelmi intelligenciáról.

Valahogy azonban mindig minden nehézségen túljutottunk, mert tudtuk, hogy a szerelmünk ennél sokkal fontosabb. Szerencsére most is ugyanolyan biztosak vagyunk egymás érzelmeiben és a közös jövőnkben.

Ne nézzünk kihívásként egy hosszú kapcsolatra, hiszen ha mindvégig tisztelettel és mély szeretettel maradunk egymás iránt, és nem adunk okot a csalódásra, akkor boldogan repülnek majd el felettünk az évek!”

Anna, 25, pénzügyi asszisztens

3/5 Anna, 25, pénzügyi asszisztens

„A sok ijesztő példa! Mert hiába érzem magam boldognak most, annyi elkeserítő példát látok magam körül, hogy arra gondolok – nekünk vajon sikerülhet?

És nem látom a biztos receptet, amit követve sikerülni fog.

Van olyan ismerősöm, aki 5 év együttlét és 2 év együtt élés után házasodott, majd vált el. És olyan is, aki szerelemtől lángolva 1 év után kimondta az igent, majd rá 1 újabb évre a végleges nemet is

Vajon nekünk sikerülhet...?”

Éva, 32, végrehajtói ügyintéző

4/5 Éva, 32, végrehajtói ügyintéző

„Számomra a legnehezebb egy hosszú távú kapcsolatban: elfogadni a másikat olyannak, amilyen.

Akármennyire is nagy a szerelem és a kötődés, mindig akad olyan tulajdonsága, cselekedete a másik félnek, amit nagyon nehéz elfogadni!

Teljesen megváltoztatni pedig senkit nem lehet, és nem is várható el, hogy a partner teljesen feladja addigi önmagát...”

Eszter, 48, cégvezető

5/5 Eszter, 48, cégvezető

„Kinek mi? A gyengébb jellemű nőknek például az önazonosság fenntartása. Hogy ne váljon a másik tükörképévé, hogy önmaga maradjon úgy, hogy közben változik, sőt, fejlődik is.

Az idő nehéz dolog, magunkat is nehéz hosszú időn át tisztelni és fenntartani az önbizalmat, szeretetet magunk felé – hát még egy másik ember felé táplálni ugyanezt.

Ha mindketten változunk, együtt kell tudnunk változni. Ebbe sokszor beletörik a bicska.”

Neked mi a véleményed?