5 fajta ember, aki a pszichológusok szerint hajlamos a megcsalásra

Írta: ,

Valami nincs rendjén, ha egyáltalán felmerül benned, hogy egy monogám kapcsolatban többen vagytok, mint kellene. Akár kettőtökkel nem stimmel valami, akár csak a bizalmon kellene még egy kicsit dolgozni, a következő összefüggéseket nem árt ismerni…

A Facebook-függő

1/5 A Facebook-függő

A Cyberpsychology, Behavior and Social Networking című szakfolyóiratban megjelent kutatási eredmények alapján „minél gyakrabban twitterezik valaki, annál nagyobb esélye van a megcsalásból, szakításból vagy válásból eredő párkapcsolati konfliktusra”.

Érdekes, hogy a románc időtartama egyáltalán nem számított: ugyanúgy érintettek voltak a néhány hetes gerlepárok, mint az évtizedek óta házasok.


Tudtad? 5 jele annak, hogy a párod megcsal a Facebookon


Noha hazánkban a csiripelős közösségi oldal kevésbé népszerű, mint az Egyesült Államokban, korábbi tanulmányok szerint hasonló hatás figyelhető meg a Facebook tekintetében is.

A 9-esre végződő korú férfi

2/5 A 9-esre végződő korú férfi

A szakértők az Ashley Madison nevű társkeresőn gyűjtött adatok elemzésekor arra a következtetésre jutottak, hogy aránytalanul sok felhasználó kerül ki a 29, 39, 49 és 59 esztendős pasik közül.

Nem nehéz kitalálni, milyen okot feltételeznek a szakemberek az összefüggés mögött: a mérföldkőnek számító születésnaphoz közeledő férfiak „bepánikolnak”, egyfajta válságot élnek meg.

Eszükbe juthat, hogy „eleget éltek-e”, elég tapasztalatot gyűjtöttek-e, s nem akarnak lemaradni az általuk sejtett mércétől.

Aki lépett már félre

3/5 Aki lépett már félre

A megbocsátás nagyszerű dolog, ezt nem vitatjuk. Az amerikai Dél-alabamai Egyetem munkatársai azonban kimutatták, hogy a továbblépés ezen formáját érdemes kétszer is végiggondolni.

Eredményeik szerint ugyanis a férfiak és a nők egyaránt hajlamosabbak a megcsalásra, ha volt már olyan párkapcsolatuk, amelyben hűtlenek voltak.

A számadatok természetesen nem tükrözik, hogy vannak, akik tényleg óriási személyiségfejlődésen mehettek keresztül – de a statisztika ilyen, nem térhet ki az egyéni különbségekre.

Akinek forr a vére

4/5 Akinek forr a vére

Mary Jo Rapni párterapeuta szerint harmadik megjelenését sugallhatja, ha hirtelen több érzékiségre tart igényt az ember párja.

„Amikor egy férfi külső kapcsolatba kezd, szexuálisan hiperaktívvá válik” – magyarázza a szakértő.

A megnövekedett libidó pedig garantálja, hogy a „hivatalos” partnerrel is gyakrabban akarjon ágyba bújni.

Ez bizony a „ha ló nincs, jó a szamár is” effektus, amiben a meglévő kedvesnek méltatlan szerep jut.

Tagadhatatlan viszont, hogy léteznek, akiket ez a fajta vágyfokozás lendített túl a házassági válságon.

Gazdag férfiak és szegény nők

5/5 Gazdag férfiak és szegény nők

A megállapítás első fele aligha lep meg: elég a celebek és a politikusok csapongó magánéletét nézned.

A hatalommal és pénzzel büszkélkedő férfiak nagyobb valószínűséggel beszélik folyékonyan a hűtlenség nyelvét.

Az viszont kifejezetten újdonságnak hat, hogy evolúciós biológusok állítják: a szerényebb bevételű nők szexuális úton szeretnének feljebb jutni a társadalmi ranglétrán, illetve olyan genetikai tulajdonságokkal óhajtják felruházni a reménybeli utódokat, ami könnyebb életet tesz majd lehetővé a számukra.

Neked mik a tapasztalataid a témában?