Légy óvatos! 5 jel, hogy a párod érzelmi zsaroló

Írta: ,

A fizikai bántalmazóhoz képest az érzelmi zsarolót nem könnyű felismerni. Szóban, szavakkal bántalmaz téged, ám ha szeretünk valakit, akkor sokáig képtelenek vagyunk ezt felismerni. Hogy segítsünk, összegyűjtöttük az árulkodó jeleket, amelyre érdemes figyelned!

Gyakran kritizál Kép forrása: playbuzz.com

1/5 Gyakran kritizál

Az érzelmi zsarolás egyik formája, ha a párod folyamatosan kritizál.

Negatív megjegyzéseket tesz a külsődre, lehet, hogy azt hajtogatja, hogy fogynod vagy híznod kellene, túl vastag a combod vagy megjelent egy pici úszógumi a hasadon.

Kritizálhatja továbbá a főztödet, a ruháidat, a barátnőidet vagy a kedvenc tévéműsorodat, a lényeg, hogy rendre eléri, hogy kellemetlenül érezd magad a bőrödben.

Ha ez történik, egy idő után szégyenérzet keríthet hatalmába és kevésnek érezheted magadat. Vedd észre a jeleket és ne hagyd magad!

Rövid pórázon tart Kép forrása: gencept.com

2/5 Rövid pórázon tart

Az érzelmi zsaroló fő jellemzője, hogy nem szereti, ha párja nélküle megy el otthonról.

Először csak azt veszed észre, hogy hümmög arra, ha azt mondod, elmész a barátnőiddel este táncolni, legközelebb már rosszalló pillantást vet rád, majd pedig kijelenti, hogy nem szeretné, hogy elmenj.

Ezáltal lelkiismeret-furdalást kelt benned és ha szereted őt, akkor elkezded a barátnőidet hanyagolni és csak a pároddal foglalkozol.

Ez azonban nagy hiba, nem szabad hagynod, hogy ő szabja meg neked, mit csinálj. Egészséges párkapcsolatban mindkét fél rendelkezik megfelelő szabad térrel.

3/5 Meg sem hallgat

Legyen szó bánatról, örömről, félelemről vagy bármilyen gondolatról, az egészséges párkapcsolatban élők mindent megosztanak a másikkal.

Természetes, hogy benned is él a vágy, hogy mindent elmondj a párodnak, ám ha azt látod, őt ez egyáltalán nem érdekli, sőt ezt ki is jelenti, akkor lehet, hogy egy érzelmi zsarolóval állsz szemben.

Lehet, hogy megbántott egy barátnőd vagy problémáid vannak a munkahelyeden, ha nem beszélhetsz róla a hozzád legközelebb álló személlyel, akkor az érzelmileg teljesen tönkre tehet. Az érzelmi zsaroló eléri, hogy egyedül érezd magad, tartsd magadban a fájdalmadat és érzéseidet.

Elkezd manipulálni és azt az érzést kelti benned, te vagy a hibás azért, mert folyton üldözöd őt a problémáiddal.

4/5 Megmondja, mit csinálj és mit ne

Az érzelmi zsaroló első lépésben elejt néhány olyan mondatot, amellyel arra utal, mit kellene csinálnod.

Például készíthetnél neki rántottát reggelire, odavihetnéd neki a telefonját… Először ártatlan mondatoknak tűnnek ezek és mivel szereted, teljesíted is a kívánságait.

Egy idő után azonban, ha nem mondasz nemet, követelőzővé válhat és parancsokat osztogathat.

A „csináld ezt”, „csináld azt” mondatok után pedig következik az, mit ne csinálj. Ne menj el a barátnőiddel este, maradj inkább otthon, ne menj el munka után edzeni és a többi…

Fenyegetőzik Kép forrása: tumblr.photojojo.com

5/5 Fenyegetőzik

Ha szembe szállsz az érzelmi zsarolóval, jó esetben talán megjavul, de ez többnyire nem szokott működni. Amennyiben ugyanis azt érzi, hogy elveszíthet téged, akkor egy ideig tettetheti azt, hogy megváltozik, ám hamar ki fog derülni, hogy ez csak látszat volt.

Ezután rád háríthatja majd a felelősséget és elkezdhet azzal fenyegetőzni, hogy akkor bizony ő hagy el téged, ha nem cselekszel úgy, ahogy az neki tetszik.

Ha szereted, akkor ez igazán nehéz helyzet, de próbálj meg ilyenkor ésszel gondolkodni, és ne a szívedre hallgass.