Haraggal lefeküdni néha jó! Párterapeuták tippjei a boldog házassághoz

Írta: ,

Ha a rokonok, a barátok és a kollégák is folyton együttélési praktikákkal traktálnak, miért ne lennél kíváncsi pont a szakértők tanácsaira? Ezúttal a következő érdekes útmutatásokat találtuk a Huffington Post-ban…

Sose vitatkozz üres hassal!

1/5 Sose vitatkozz üres hassal!

Biztos nem újdonság számodra, ha észreveszed, hogy éhesen ingerlékenyebb vagy.

De hiába ismered az összefüggést, ha nem használod fel a mindennapokban a konfliktusok megelőzésére és elsimítására – vallja Dr. Karl Pillemer gerontológus professzor, a 30 Lessons For Loving című könyv szerzője.

Az alacsony vércukorszint ugyanis olyan folyamatokat indít el a szervezetedben, amelyek befolyásolják a hormonális egyensúlyt, így ennélfogva a stressz és az agresszió mértékét is.


De ha túl sok: 5 tipp, hogy örökre leküzdd a stressz-evést


Óva intünk attól, hogy evéssel akard levezetni a feszültséget – abból viszont igenis sok hasznod származhat, ha parázs vita közeledtekor felteszed a kérdést magatoknak, hogy mikor ettetek utoljára.

Kimaradt főétkezés esetén nincs min csodálkozni: perpatvar helyett irány a konyha!

Legyenek napi szertartásaitok!

2/5 Legyenek napi szertartásaitok!

Semmiképpen sem szabad összekeverni a „napirend” és a „szertartás” kifejezéseket.

A percre kiszámított reggeli rohanás és a lefekvés előtti menetrendszerű tévénézés korántsem számít rituálénak.

„Ha viszont minden reggel leülsz a férjeddel nyugodtan kávézni egyet, és megbeszélitek, milyen nap áll előttetek, már szertartás a javából!” – magyarázza Fawn Weaver, a Boldog Feleségek Klubjának alapítója, aki az ugyanilyen című könyv szerzője is egyben.

A lényeg, hogy legyenek olyan cselekvéssorozataitok, amelyek csakis kettőtökről szólnak, és örömmel ragaszkodtok hozzájuk. Többnyire spontán alakulnak ki ehhez hasonlók, tehát nem feltétlenül érdemes „megszervezni” őket.

Néha neked kell engedned…

3/5 Néha neked kell engedned…

„Olykor neked kell megtörnöd a csendet, neked kell békét teremtened, neked kell bocsánatot kérned, neked kell megbocsátanod, vagy éppen neked kell bevállalnod, hogy sebezhetőnek látszódj. Az élet túl rövid, a házasság pedig túl fontos ahhoz, hogy az igazság pillanatára várakozz” – tanácsolja Winifred Reilly házasság- és családterapeuta.

Mi pedig hozzátesszük: az ilyen eseteknél rendkívül fontos, hogy semmiképpen se „nyújtsd be a számlát”, tehát ne emlegesd fel utána a párodnak, hogy te hoztál kettőtökért áldozatot.

A lelkiismeret-furdalás keltésével ugyanis értelmét veszíti a gesztus, amit tettél…

Plusz gondolj bele, ő vajon hányszor kötött kompromisszumot a boldogságotokért!

Hasznos lehet haraggal lefeküdni

4/5 Hasznos lehet haraggal lefeküdni

A legrégebbi párkapcsolati tippek egyike, hogy sose bújjatok ágyba mérgesen. Dr.

Jim Walkup – aki ugyancsak szakképzett házasság- és családterapeuta az Egyesült Államokban – azt mondja: bizonyos problémák másnap reggelre maguktól megoldódnak.

Ilyen esetekben együtt nevettek majd utólag, és talán nem is értitek, igazából min kaphattátok fel ennyire a vizet.

Arról nem is beszélve, hogy az ősi tanács szellemében átveszekedett éjszaka milyen káros hatással lehet az egészségetekre…

Külön fürdőszoba

5/5 Külön fürdőszoba

Hazai lakásviszonyok között nem feltétlenül könnyű ezt megvalósítani, de ha csak elgondolkodsz rajta, már az is bőven elég.

„Nem a legszerencsésebb folyton egymásba botlani a fogkrémtől foltos mosdónál vagy éppen a vécén. A higiénés magánterület viszont hosszú távon is segít megőrizni a titokzatosságot” – fejtegeti Iris Krasnow, a The Secret Lives of Wives című kötet szerzője.

Amennyiben nincs lehetőség a helyiségek elkülönítésére, fokozott figyelemmel akkor is ügyelhetsz a testi titkok megőrzésére.

Hangsúlyozzuk, hogy csöppet sem tartjuk őket szégyellnivalónak, de valószínűleg te sem szereted nézni, ahogy a párod az orrszőrét nyírja.