Két dolog miatt csúsznak félre a mai modern házasságok

Nagy Niki
Írta: ,
Két dolog miatt csúsznak félre a mai modern házasságok

Sokunk számára nem tűnik nagy dolognak, de a házasság (hiába csak egy papír), igenis megváltoztatja a kapcsolat dinamikáját. Valahogy egy ilyen ceremónia után átértékeli az ember a jövőjét, és az egész együttlétet is – persze nem feltétlenül kell rosszra gondolni, sokszor kifejezetten javul a kapcsolat, miután aláírjátok a papírt. Van azonban két olyan csapda, ami jellemzően ilyenkor válik igazán fenyegetővé, és tönkreteheti a különben jól működő együttélést is. Lássuk, melyek ezek!

Ha a konfliktuskerülés dinamikájába kerültök, könnyen eljuthattok odáig, hogy képtelenek lesztek megbeszélni a problémákat, mert egyikőtök mindig meghunyászkodik a másik előtt. Ez általában akkor alakul ki, ha az egyik fél sokkal dominánsabb, mint a másik, és utóbbi gyakran nyomja el saját érzéseit, véleményét vagy problémáját azért, hogy a párjának örömet szerezzen – vagy azért, mert fél, hogy megromlik a kapcsolatuk.

Ez egy ideig a tökéletes harmónia látszatával is kecsegtethet, de valójában nem szól másról, mint arról, hogy az egyik fél feladja önmagát. Ez azonban örökre nem működhet így, előbb-utóbb megbosszulja magát a sok elfojtás, a gyengébb fél pedig mérges és csalódott lesz – sokszor úgy, hogy a másik nem is tudja, mi a baj, hiszen a kezdetektől azt hitte, valójában minden rendben. Ez egy igazi huszonkettes csapdája – ha már elkezdted, nagyon nehéz kitörni belőle.

Ezzel szemben áll az erőszakosság dinamikája, amikor kicsit egyértelműbb, hogy probléma van a kapcsolatban. Könnyen lehet, hogy ez egészen addig fel sem üti a fejét, amíg nem vagytok jogilag is egy pár, és nem érzitek úgy, hogy kicsit elkényelmesedhettek a kapcsolatban.

Ha a párod és te is nagyon domináns személyiségek vagytok, ilyenkor kimutathatjátok a fogatok fehérjét.

Az elkényelmesedés ugyanis nem csak arról szól, hogy nem veszel fel többet magassarkút, ő pedig kinyúlt pólóban mászkál otthon, hanem arról is, hogy a korábbi türelmedet a sarokba dobva olyan dolgokért is bántod a másikat, ami őt teljes meglepetésként éri. Az erőszakos dinamika legszembetűnőbb jele a sok veszekedés, és általában a másik hibáztatásában, megalázásában mutatkozik meg.

Fókuszban

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!