Gondoltad volna? Nagyobb eséllyel leszel bántalmazás áldozata, ha szereted a romantikát

Szabó Erzsébet
Írta: ,

A legtöbben úgy gondoljuk, hogy a romantikával nincsen semmi gond: jól esik az ember lelkének, erősíti a párkapcsolatot, akkor miért fukarkodjunk vele? Sajnos jobban teszed, ha ezzel a kérdéssel óvatos vagy, mert felmérések szerint nagyobb eséllyel leszel bántalmazás áldozata, ha kifejezetten szereted a romantikát.

Miért veszélyes, ha nagyon romantikus vagy?

Félretéve azt a gondot, hogy a legtöbb férfi fejvesztve menekül a túlságosan romantikus nőktől, a bántalmazás úgy függ össze a romantikával, hogy magasabb szintre emeli a férfit a kelleténél. Amikor folyton azt várod, hogy végre te lehess a hercegnő, akit meg kell menteni a zord körülmények közül, akkor a boldogságodat helyezed a férfi kezébe.

Azt érezteted vele, hogy ő az erősebb, nélküle nem boldogulsz, és a szerelem az egyetlen az életedben, ami minden egyes felmerülő problémára megoldást hoz. Természetesen jó, ha annyira egymásra találtok, hogy teljesen összefonódik az életetek, kölcsönösen számítotok egymásra. Azonban az már nem az, ha azt érezteted és te magad is azt érzed, hogy nincs hatásod a partneredre, a párkapcsolatodra – mindez egy rajtad kívül álló dolog.

Amennyiben így állsz a párkapcsolatok elé, sokkal nagyobb eséllyel kerülsz alárendelt helyzetbe, ami könnyen vezethet bántalmazáshoz, vagy éppen mérgező kapcsolathoz.

Nyilvánvaló, hogy ehhez kell egy olyan férfi is, aki visszaél a helyzetével, de sokkal könnyebb rájuk bukkanni, mint hinnéd.

Gondoltad volna? Nagyobb eséllyel leszel bántalmazás áldozata, ha szereted a romantikátKép forrása: SergeyNivens/Depositphotos.com

2003-ban Rudman és Hepper készített egy tanulmányt, aminek eredményeképpen megnevezték az „üvegcipő effektust” – ez a fogalom rámutatott arra, hogy minél romantikusabb egy nő, minél több vágyálmot kerget a szerelemmel kapcsolatosan, annál kevésbé foglalkozik saját magával. Ezt úgy kell érteni, hogy egy olyan nő, aki túlzásba esik a romantikával, kevésbé törődik a karrierjével, a keresetével, nem túlságosan motivált a tanulmányait, vagy éppen a társadalomban betöltött szerepét illetően. Érdekes összefüggés, de magyarázatokat is találtak rá a kutatók:

Megeshet, hogy már gyermekkorodban láttad ugyanezt a példát a szüleid esetében, így természetessé vált számodra, hogy észrevétlenül is ugyanezt másold. Minderre akaratlanul is ráerősíthetnek a szülők, akár azzal, hogy szinte kizárólag „kislányos” játékokban engedtek kiteljesedni, vagy sűrűn közölték veled, hogy a „nem vagy te fiú, hogy így viselkedj”, stb.