5 dolog, amit sajnálok, hogy az anyukám nem mondott el nekem a párkapcsolatokról

Sándor Alexandra
Írta: ,

„Valaki igazán szólhatott volna előre, hogy ez ilyen…” – gondolhattad tini fejjel, amikor a szerelemről volt szó. És teljes jobban gondolhatod most is, hiszen a férfiak és nők viszonyában nincsenek szabályok, ismert utak vagy biztos fogódzók. Csak a sírva-nevetve megszerzett saját tapasztalatok. Joyce Linder családterapeuta a Huffington Post hasábjain gyűjtötte össze, mit hallott volna szívesen annak idején az anyukájától.

„A szerelem könnyű, de jó értelemben nehéz is.”

Természetes áramlásként éled meg, amikor minden a helyére kerül. Nincsenek olyan kérdések, hogy „vajon tetszem neki?” vagy „fel fog-e hívni?”.

Mert a szíved mélyén tudod, hogy ő is ugyanúgy érez irántad. Semmi dráma, semmi feszültség. Ez ritka felállás, de ahol sikerül, ott is beüt a krach, mert egy másik emberrel való bármiféle kapcsolat bizalmat igényel, ami természetes módon félelmet ébreszt.


Lehetséges! Ezért nem szabad feladnod, hogy megtalálod az igaz szerelmet


A félelem pedig meggondolatlan, kapkodó cselekvésre ösztönöz. „Mindenki azt hiszi, hogy a párkapcsolatán kell dolgozni.

Szerintem viszont inkább azon, hogy tudja kezelni a félelmeit. Hogy akkor is kitartson a másik mellett, amikor valami nincs rendjén. Nem fenékig tejfel a közös élet, de megéri” – magyarázza Joyce.

„Előbb magadat kell szeretned, utána fog más is téged.”

Az unásig ismételt útmutatás valójában színtiszta igazság. Annak ellenére viszont, hogy rengetegen hajtogatják, csak kevesen vannak tisztában a valódi jelentésével.

Gyökere ugyanis a bizalom és a bizalmatlanság már említett ellentétpárja: amíg nem vagy jóban saját magaddal, egyszerűen még a legkedvesebb szavakat sem fogod elhinni a másiknak.

Ő emiatt kényszert érez majd az állandó bizonygatásra, s mivel eleve nem járhat sikerrel, még egy ember önértékelésének lőttek. Már ha hajlandó addig vesződni veled…

„Ha egy házba lépve megállapítod, milyen ronda a fal, senki sem fogja tudni elhitetni veled, hogy gyönyörű a színe” – összegzi Joyce, miért nem várhatod kívülről a segítséget.