A macskák árulkodó testbeszéde: Te felismered a jeleket?

Zabolai Margit
Írta: ,
A macskák árulkodó testbeszéde: Te felismered a jeleket?

A kutya olyan régóta elválaszthatatlan társa az embernek, hogy viselkedését, testbeszédét szinte mindenki tudja értelmezni. A macska már jóval titokzatosabb, és néha még a gazdit is megtéveszti ennek a titokzatos állatnak a kommunikációja. Bármennyire is szereted a macskádat, előfordulhat, hogy bizonyos jeleket félreértesz, ezért most segítünk egy kicsit, hogy könnyebb legyen megfejteni, mikor mit akar tudatni veled a cicád.

Háton fekszik és a hasát mutatja

Egy felmérés szerint a macskatartók körülbelül egyharmada úgy értelmezi ezt a jelet, hogy a cica szeretné, ha megvakargatnád egy kicsit a pocakját, pont úgy, mint a kutyák. A valóságban ez a testhelyzet tényleg a nyugalmat és a feléd érzett bizalmat fejezi ki, de a cicád legkevésbé sem vágyik pocakvakarásra.

Ha mégis megpróbálod, jó eséllyel megkarmol, esetleg meg is haraphatja a kezedet, pedig te a legjobb szándékkal közeledtél felé – egyszerűen csak félreértettétek egymás üzenetét.

Cicanyelven ez a póz azt jelenti, relaxálok és nyugalomra vágyom, míg a has simogatása inkább a játék része. Ha a cicád így fekszik melletted, inkább csak a füle tövét vakargasd meg finoman.

Lelapult fülek

Aki vitte már állatorvoshoz a cicáját, az egészen biztosan találkozott az oldalra csapott, lelapuló fülek jelenségével.

Bár látványra ez elég mulatságos lehet – az én cicám ilyenkor éppen úgy néz ki, mint egy kis laskagomba – valójában a félelem és a riadtság, a stressz jele ez a mozdulat.

A legtöbb esetben a cicáknál ilyenkor a simogatás és a bátorítás nem segít, a legjobb, ha biztosítasz neki egy helyet, ahová elbújhat és megnyugodhat a maga csendességében.

Ne aggódj, amint összeszedte magát, elő fog jönni, és behajtja rajtad az elmaradt simogatást.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!