8 kisméretű kutyafajta, aki nem csak szép, de kiemelkedően intelligens is

Írta: ,

Noha a kutyák intelligenciáját nehéz a kinézet alapján meghatározni, pláne, hogy minden kutyus egy kicsit más, köztudott tény, hogy egyes fajtákat sokkal könnyebb megtanítani különböző dolgokra. Ennek alapján most összegyűjtöttük azokat a kisméretű kutyusokat, akik hatalmas intelligenciával rendelkeznek.

1/8 Törpe uszkár

A törpe uszkár egyike a legokosabb fajtáknak, így nem csoda, hogy Magyarországon is a legnépszerűbb kutyusok közé tartoznak, és nagyon sokan választják őket.

Külsejét elnézve nem is gondolnánk, de eredetileg vadászatra tenyésztették ki őket, így rendkívül jól lehet őket tanítani a mai napig is. Felépítése miatt házőrzésre nem alkalmas, azonban nagyon figyelmes, így ugatással rögtön jelzi a gazdiknak, ha ismeretlenek érkeztek látogatóba.

Személyiségét tekintve igazi boldogságbomba, mindig jókedvű, nagyon örül a társaságnak, emiatt viszont nem szabad még csak rövidebb időre sem egyedül hagyni, ezt ugyanis nagyon nem viseli jól.

 

2/8 Shetlandi juhászkutya

A Shetlandi juhász magas intelligenciájáról és szépségéről is híres, ráadásul szinte minden sportban megállja a helyét. Rendkívül könnyen képezhető, még házőrzőnek is szuper lenne, azonban termete miatt erre nem éppen alkalmas.

Régen juhnyájak őrzésére alkalmazták, ma már ez nem jellemző, de fegyelmezettségének köszönhetően nagyon népszerű házi kedvenc lett belőle. Szeret tanulni új dolgokat, azonban nagyon figyelni kell arra, a gazdi milyen hanghordozással beszél hozzá, az ingerültségre ugyanis nagyon érzékenyen reagál.

Hatalmas a mozgásigénye, imád futkározni és játszani, ezért érdemes minél nagyobb teret hagyni neki. A gyerekeket nagyon imádja, így családoknak is gyakran javasolják ezt a fajtát.

3/8 Papillon

A Papillon különleges füle miatt kapta nevét, ez ugyanis franciául pillangót jelent, külsejét tekintve pedig nagyon hasonlít is rá.

Bár mindössze 30 cm magasra nő meg ez a fajta, mégis egyike a legbátrabb, legkíváncsibb kutyusoknak.

Ő tipikusan az a fajta eb, aki mindig megörül a vele szembe sétáló idegeneknek, rendkívül kedves, és úgy viselkedik, mintha mindenki a legjobb barátja lenne.

Szuper alkalmazkodóképessége van, és a gazdiját nagyon imádja, ezért mindig engedelmeskedik is neki.

Városban és vidéken is jól érzik magukat, ha pedig veszélyt érzékelnek, rögtön jelzik ezt ugatással.

4/8 Pembroke Welsh Corgi

Ez a fajta az angol uralkodóház elsőszámú kedvence, II. Erzsébet királynő is nagyon imádja őket, ráadásul nem véletlenül.

Rendkívül ravasz, okos kutya, aki tényleg minden helyzetben feltalálja magát.

Fogékony az újdonságokra, és nagyon kíváncsi is, így igényli azt, hogy új trükköket tanítsanak neki.

Noha alapjáraton barátságos és kedves típus, az idegenekkel szemben nem túl nyitott; családnak viszont szuper választás, hiszen a gyereket imádja, és nagyon hűséges típus.

Olyan embereknek ajánlják leginkább, akik egyébként is aktív életet élnek, mivel a Corgi igényli a mindennapi mozgást.

5/8 Törpe schnauzer

Külsejét tekintve zömök, hosszú fejű kutyusról van szó, aki maximum 35 cm magasra tud megnőni.

Azonban ne tévesszen meg apró mérete, hiszen rendkívül jó házőrző válhat belőle megfelelő tanítás mellett.

Nagyon mozgékonyak és aktívak, imádnak játszani, és rendkívül jóindulatúak, ezért családok mellé is ajánlják őket.

Ezen kívül viszont szuper választás azoknak is, akik szívesen járnának versenyekre, hiszen nagyon engedelmes kutyus, ráadásul a vadászatban is ügyesen megállja a helyét.

6/8 Schipperke

Ez az apró méretű, spitzekre hasonlító kutyus eredetileg Belgiumból származik, régen pedig nélkülözhetetlen munkaerővé vált a különböző raktárakban, ugyanis nagyon ügyesen vadásztak az egerekre.

Nagy a mozgásigénye, és rendkívül gyors is, ezért igényli az aktív életformát.

Mindemellett rendkívül kíváncsi, minden felkeli az érdeklődését, így könnyen tanítható is.

A gyerekeket különösen imádja, ráadásul nagyon hűséges típus, így jelzőkutyának is szuper, hiszen idegenekkel nem barátkozik. Vidéki udvarokba is szuper választás, mivel durva, vastag szőrzettel rendelkezik, ezért a hidegebb időjárás sem zavarja.

7/8 Angol cocker spániel

A cocker spániel egyike azoknak a kutyusoknak, akik vidéken és városban egyaránt jól érzik magukat.

Nagyon ragaszkodóak és vidám természetűek, ezért igyekeznek mindig felvidítani a gazdijukat is.

Szeretnek utazni, imádják a dicséretet, egyedül viszont hosszabb időn át rosszul érzik magukat, kölyökként pedig hajlamosak arra, hogy ilyenkor mindent szétromboljanak maguk körül.

Nagyon okos típus, a megfelelő elismerés mellett pedig gyorsan meg is tanulja a trükköket, arról nem is beszélve, hogy ügyes vadász is.

 

8/8 Yorkshire terrier

Noha a yorkie a kiállítások egyik sztárja, a gazdik pedig szeretik masnikkal díszíteni őket, nem csak a külsejük miatt olyan népszerűek. Ez a fajta ugyanis kisebb lakásban és nagyobb házban is szuperül érzi magát, és ügyesen riasztja a gazdáját, ha ismeretlenek érkeztek.

Vadászösztönét őseitől mai napig megőrizte, és kimondottan bátor is, hiszen még a nagyobb kutyusoktól sem ijed meg.

A gazdáját nagyon imádja és ragaszkodik hozzá, azonban más emberekkel és állatokkal nehezen jön ki - ez azonban nagyban függ attól is, hogy milyen a személyisége. Makacs, vállalkozószellemű kutyus, és imád ugatni, erről azonban neveléssel le lehet szoktatni. Tévhit, hogy nem túl okos, ugyanis ügyesen tanítható.