Erre figyelj, mielőtt cicát fogadsz örökbe!

Írta: ,

Amikor befogadsz a lakásodba egy kiscicát, nem csak egy imádnivaló szőrgombóccal lesz gazdagabb az életed, hanem egy hatalmas adag felelősséggel is. A házban számos veszélyforrás bújik meg, ami rád nézve ártalmatlan, de a macskára már kevésbé az; aggodalomra azonban semmi ok, mert ezzel az útmutatóval megelőzheted a problémákat!

Biztonsági zóna Kép forrása: playbuzz.com

1/6 Biztonsági zóna

Friss gazdiként mindenképpen fel kell készülnöd azokra az alkalmakra, amikor nem leszel otthon – ilyen pedig a munkád és a baráti programok miatt valószínűleg elég gyakran lesz.

Alakíts ki a lakás egyik részén biztonsági területet, amit telepakolsz étellel, itallal, játékkal és alommal, és ellenőrizd, hogy innen ne tudjon kijönni a cica.

Így nemcsak abban lehetsz biztos, hogy nem károsítja meg a bútorokat (és nem eszik bele a te vacsidba), de egyúttal abban is, hogy semmi bántódása nem esik a felügyeleted nélkül.

Zárt ajtók mögött Kép forrása: feedpuzzle.com

2/6 Zárt ajtók mögött

Mindig tartsd zárva a mellékhelység ajtaját! A cicák gyakran úgy tekintenek a WC-re, mint egy hatalmas vizes edényre, és szívesen belemásznak.

Ez egy felnőtt macska esetében is gondot okozhat, kölyköknél viszont különösen veszélyes lehet, mert sokkal nehezebben tudnak kimászni onnan.

Ezenkívül itt bacilusokból sincs hiány, úgyhogy még a fertőzéseknek is ki van téve a kis kedvenc.

Mérgező növények Kép forrása: imgfave.com

3/6 Mérgező növények

Gondoltad volna, hogy rengeteg olyan virág létezik, ami rád nézve semmilyen hatással nincs (még a szobát is feldobja), de a macskákra kifejezetten mérgező?

Nézz utána, hogy a te lakásodban lévő növények között található-e ilyen, és ha igen, mindenképpen zárd el ezeket a kedvenced elől; a cicák ugyanis előszeretettel rágcsálják a leveleket.

Ehelyett nyugodtan vegyél például macskafüvet, ez ugyanis még segít is nekik az emésztésben.

4/6 Elzárva a szekrénybe

Bizonyos dolgokat mostantól 0-24-ben elzárva kell tartanod a lakásodban.

Ilyenek például a gyógyszerek: ha a cicád lenyel néhány szem tablettát, az komoly veszélyt jelenthet az egészségére nézve.

Szintén ez a helyzet a tisztítószerekkel is, úgyhogy mindenképpen rakd el őket egy gyerekzáras szekrénybe, hogy biztosan távol tudd tartani tőle a kedvencedet.

Kábelek leragasztva Kép forrása: imgfave.com

5/6 Kábelek leragasztva

Hiába veszed meg a legjobb, legdrágább játékokat a cicádnak, valamilyen különös okból kifolyólag előbb-utóbb a figyelmét a padlón lévő vezetékek fogják lekötni.

Előzd meg a problémát azzal, hogy a kábeleket biztonságosan hozzárögzíted a lambériához, így garantáltan nem kell néhány hetente újakat beszerezned belőlük.

Ugyanez igaz a laptop- és telefontöltőkre is!

Plusz infók Kép forrása: 500px.com

6/6 Plusz infók

Ezen kívül akad még pár olyan infó, amit mindenképpen tudnod kell a macskákról, mielőtt te is gazdi leszel.

A legtöbb cica általában 13-17 évet él, de akadnak olyan szerencsések, akik a 20. szülinapjukat is megérik.

A cicák kaparászása nem csak egy rossz szokás (még ha annak is tűnik), ezzel a módszerrel tudják ugyanis életesíteni a körmeiket, és ezáltal megvédeni a tappancsaikat is – egy kaparófát emiatt feltétlenül szerezz be.

És ami szintén fontos: ne adj a macskádnak tejet, mert többségük laktózérzékeny, és ezzel csak ártasz az emésztésüknek!