5+1 dolog, amit könnyen elrontunk a kiskutya nevelése során

Szabó Erzsébet
Írta: ,
5+1 dolog, amit könnyen elrontunk a kiskutya nevelése során

Kép forrása: Bigandt/Depositphotos.com

Az új családtag érkezése minden esetben különleges és izgalmas változás, ám sajnos nem véletlen, hogy a növekvő kedvencek gyakran a menhelyre, vagy az utcára kerülnek. Az édes kis szőrgombócokat könnyű elrontani, ám a későbbi nehézségekkel csak kevesen kalkulálnak. 

Nem alakítunk ki napirendet

A napirend a kiskutyák életében éppannyira fontos, mint az újszülöttek esetében. Sajnos ez az első időszakban hasonlóképpen nehézkes lehet, ám létfontosságú a későbbieket tekintve.

A szobatisztaságra nevelés fontos momentuma, hogy alkalmazkodjunk a kicsi igényeihez: minden hosszabb alvás és étkezés után biztos a produktum, tehát be kell időzítenünk a sétát, vagy biztatnunk kell a kutyát a pelenka használatára.

Ha minden nap ugyanabban az időben kerítünk sort az etetésekre, a sétákra, a pihenésre, akkor néhány hét alatt szobatiszta, kiegyensúlyozott és jól nevelt kutyánk lehet, aki ráadásképpen átalussza az éjszakát.

De ehhez az elején valóban oda kell tennünk magunkat, mégpedig következetesen, kitartóan és megfontoltan.

Túl intenzíven bánunk a kiskutyával

A helytelen játékra tipikus példa, ha túl intenzíven bánunk a kutyával. Ez egyéként rendkívül jellemző az örökbefogadó családokra, hiszen ki ne akarna az édes kölyökkel álló nap hancúrozni?

Ezzel a felfogással az a gond, hogy a felspannolt kutya hozzászokik az intenzitáshoz, a hiányunkat (legyen szó éjszakáról, vagy napközben munkáról) sokkal élénkebben éli meg.

Egyik pillanatban mindenki vele foglalkozott, a másik pillanatban meg teljesen egyedül maradt, ami egyébként is természetellenes számára.

A „túlpörgetett” kutyák rosszul érzik magukat, folyton bepisilhetnek, és egyedül nagyon magányosak, ezért nem szabad túl vehemensen és főleg nem állandóan játszani velük.

Hagyni kell, hogy elvonulhassanak, észre kell venni, ha besokallnak. Erre a gyerekeket is meg kell tanítani!

Vagyaim.hu

Fókuszban

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató