6 dolog, amit mindenki csinál, akinek macskája van, de senki nem vallja be

Írta: ,

Macskával lakni… Nehéz lenne egy szóban megfogalmazni, milyen is. Élmény, annyi bizonyos. Egy idő után pedig az ember elkezd olyasmiket is elkövetni, amikről inkább nem beszél, mert akinek nincs macskája, úgysem értené meg, esetleg egyenesen őrültnek tartaná. Te viszont tudod, hogy egy macska-szerelem minden áldozatot megér és minden őrültségével együtt is az egyik legszebb, legkülönlegesebb kapocs. (X)

1. Komplett beszélgetéseket folytatsz vele

Az egy dolog, hogy ha tüsszent, azt mondod neki: egészségedre! És az is természetes, hogy kikéred a véleményét fontos dolgokban, például hogy melyik ruhádban menj a randira vagy, hogy szerinte hogy állna neked a frufru. De legyünk őszinték, volt már, hogy teljes beszélgetéseket, igen, több fordulósakat folytattál le a macskáddal, ha pedig igazán fekete öves macskás vagy, akkor kár is tagadnod: volt, hogy megkérdezted tőle, milyen filmet nézzetek és, hogy neki is inkább Hugh Grant jön-e be a Bridget Jones naplójából.

2. Hagyod, hogy övé legyen az ágy oroszlánrésze

Teljesen mindegy, mekkora ágyad van, egy macska stratégiailag úgy fog elhelyezkedni rajta, hogy egyik irányba se férj el kényelmesen mellette. Ha teheti, a takarót is stoppolja, úgyhogy a fél válladnál többre biztosan nem jut belőle. De felébresztenéd? Ugyan, dehogy! Inkább összehúzod magad az ágyad szélén, és figyeled, ahogy békésen szuszog – elvégre ma még csak alig 16 órát aludt.

3. Volt már, hogy felébresztetted, mert aggódtál miatta

Azért egy macska élete sem fenékig tejfel, néha ugyanis teljesen indokolatlanul zavarja meg az őrült lakótárs (te) a kimerült zsebtigris pihenését. Például amikor munkából hazaérve ugyanazon a helyen, ugyanabban a pózban fekve találod, ahol reggel hagytad. Vagy amikor egy egész vasárnapot tölt hanyatt fekve, tátott szájjal durmolva a kanapén. Amíg horkolnak, addig általában az ember nem aggódik. De ha csend van, előfordulhat, hogy a 12. órában kicsit megbökdösöd rajongásod tárgyát, mert pánikba esel: vajon él még egyáltalán? Vagy kómába esett?

4. Úgy örülsz a kedvenc ételének, mintha magadnak vennéd

A macskádnak vásárolni egyébként is legalább akkora öröm, ha nem nagyobb, mint amikor magadnak veszel valamit, de mivel az evés előkelő helyet foglal el egy macska kedvenc tevékenységeinek listáján, ételt vásárolni különösen fontos küldetésed. Egy idő után pontosan fogod tudni, hogy mi az az étel, ami mellett a cicád éhségsztrájkba kezd, és a Hattyú halálát előadva nyávog kétségbeesetten a teli tálkája mellett.

És azt is fogod tudni, mi az a finomság, amiből ha hazaviszel, hirtelen te leszel a legklasszabb gazdi – éppen ezért hajlandó vagy derékig bemászni a hipermarket polcára, hogy kivedd hátulról az utolsó lazacosat vagy háromszor átszállni, ha a közelebbi kisboltban éppen kifogyott a jutifalat.

5. Néha megpróbálod akarata ellenére megszeretgetni, pedig tudod, hogy csak magadat égeted

„Csak egy kis puszit ide a kis nózikádra, hát olyan aranyos vagy, na gyere, gyere, jajj ne már, csak egy picit gyere ide …. Aú! Jól van, akkor menjél…” Ismerős, ugye? Az ég felé néző macskapocak, a rózsaszín kis tappancsok vagy akár csak egy szelíd pillantás is elgyengíthet, és azt gondolhatod, itt az ideje a szeretgetésnek.

Csakhogy egy macskát nem lehet kénye-kedve szerint ölelgetni meg hajtogatni, és pontosan tudod, hogy csak magadat hozod megalázó helyzetbe azzal, ha szinte kiköveteled az elutasítását. Cserébe viszont, amikor az öledbe mászik, vagy melléd kucorodik az ágyban, a takaród alá, egy pillanat alatt elintézi, hogy a világ legkülönlegesebb emberének érezd magadat, amiért kiérdemelted egy cica szeretetét.

6. „Én is”

Ha van macskád, akkor biztos, hogy minden macskás tartalomra rákattintasz, és így egészen bizonyosan hallottál már róla, hogy amikor a macskák a szemhéjukat lassan, nagyon lassan leeresztve rápislognak valakire, akkor azzal tulajdonképpen a saját nyelvükön azt mondják: szeretlek.

És ha ezt már hallottad, biztos, hogy ki is próbáltad, ültél már a macskáddal farkasszemet nézve, a pilláidat olyan lassan összecsukva, amilyen lassan csak képes voltál erre, és ha Cirmike visszapislogott, madarat lehetett fogatni veled. Néha pedig, amikor ő tekintett rád álmos szemeivel, és komótos, ráérős macskatempóban elpislogta neked az üzenetet, csak annyit feleltél: „Én is.”

 A cikk támogatója a FELIX macskaeledel forgalmazója, a Nestlé Hungária Kft. PURINA üzletága.