Hogyan hat a gyerekekre a válás? A szakértő szerint erre a 3 dologra kell odafigyelnünk

Nagy Niki
Írta: ,
Hogyan hat a gyerekekre a válás? A szakértő szerint erre a 3 dologra kell odafigyelnünk

Kép forrása: pexels.com

Ha szülőként az ember úgy dönt, hogy válásra adja a fejét, a saját érzései mellett a gyerekekét is figyelembe kell vennie – ez pedig sokszor keményebb dió, mint amilyennek tűnik, vagy amilyen a válás egyébként lenne gyerek nélkül. Szerencsére egy friss kutatás szerint a gyerekek 80 százalékánál semmilyen negatív következménye nincs a válásnak – a maradék 20 százaléknak pedig meg kell kapnia azt a támogatást, amire szüksége van, és egészséges lélekkel tud majd kijönni a dologból.

A kutatást vezető Michael Lamb szerint három dolog nagyon fontos a gyerekek esetében egy válás során:

  1. A gyerek kapcsolatának minősége a szülőkkel,
  2. a gyerek kapcsolatának minősége a szülőkkel a válás után,
  3. a támogatás, amit megkapnak a szituáció közben.

Ha a gyereknek nem megfelelő a kapcsolata a szülőkkel, esetleg nem törődnek vele eleget a válás közben és után, az szorongást, depressziót, viselkedésbeli problémákat, agresszivitást, rosszabb teljesítményt, függőségeket, bűntudatot, valamint az egészség romlását okozhatja. Éppen ezért nagyon fontos, hogy egy válás során mindkét szülő a gyerek szükségleteit helyezze előtérbe, és ne állítsa őt a konfliktus közepébe, még akkor sem, ha komoly a nézeteltérés a két fél között.

A legfontosabb, hogy a gyerek megkapja a megfelelő figyelmet mindkét szülőtől, és minimálisan érezze csak azt, hogy a válás megtörtént.

Biztosítani kell róla, hogy továbbra is nagyon fontos mindkét félnek, és nem csak szavakkal, hanem a vele töltött minőségi idővel is. Ha van rá lehetőség, a korábbi életszínvonalat fenn kell tartani, és meg kell hagyni a napi rutint: ha eddig főztünk rá, ezután se hanyagoljuk el, ha eddig mi vittük edzésre, találjunk rá időt – ne éreztessük vele, hogy minőségi romlás következett be az életében azzal, hogy a szülei nincsenek együtt.

Fókuszban

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!