Micimackó és barátai, avagy a hiperaktivitás megnyilvánulási formái

Sütő Gyöngyi
Írta: ,

Gondoltad volna, hogy ezek a kedves állatok mind hordozzák a hiperaktivitásra jellemző tulajdonságokat? Még Micimackó is? A személyiségüket tekintve különbözőek, mégis mindegyiküknek megvannak a furcsaságaik. Ranschburg Jenő párhuzamot vont köztük és a hasonló tulajdonságokkal rendelkező gyerekek között Hiperaktivitás és agresszió a serdülőkorban (Saxum Kiadó, 2009.) című könyvének egyik fejezetében.

Tigris Kép forrása: imgur.com

Lármás és megállíthatatlan. Nélkülözhetetlennek és mindenkinél okosabbnak érzi magát. Mindenbe beleszól, mindenütt jelen van.

Mindent kipróbál és megkóstol. Jóindulatú, de örökké nyugtalan. A „klasszikus” hiperaktivitást testesíti meg. Mentális színvonalát tekintve kiváló tanuló lehetne, de nem tud viselkedni.

Figyelme szétszórt, könnyen elterelhető. Fáradhatatlan, tele van energiával. Sokat beszél és hangosan, akkor is, amikor csendben kellene maradnia.

Előbb cselekszik, aztán gondolkodik. Képtelen kivárni, amíg rá kerül a sor. Nem tudja mások helyébe képzelni magát.

Nem agresszív, mégis gyakran ütközik a környezetével.

Micimackó Kép forrása: comicvine.com

Melegszívű, kedves, lassú mozgású teremtmény. Szórakozott, álmodozó típus.

Állandóan elkalandozik a figyelme.

Felkapaszkodik a fára, hogy elérje a mézet, mert a legjobban az érdekli, és közben verseket költ. Nem tud különbséget tenni vágyai és a valóság között.

Azt hiszi, hogy ha Róbert Gida fekete esernyőjével sétál, akkor majd felemelkedik a levegőbe.

Nehezére esik a figyelmét fenntartani, amikor nem a táplálkozásról van szó. Álmodozó, nincs jelen, amikor beszélnek hozzá. Könnyen elfelejt és elveszít dolgokat.

Mindenhonnan elkésik. Gyakran unatkozik. Úgy viselkedik, mintha láthatatlan köd ereszkedett volna a fejére.