Ezt kell tudnod a spirituális nevelésről

Írta: ,

Omraam Mikhael Aivanhov Gyermeknevelés a születés előtt (Szenzár Kiadó, 2013) című könyvéből idézünk szófogadásról, mozgékonyságról, a szülői ráhatásról.

A szülői példa

1/5 A szülői példa

„Nem hiszek semmilyen pedagógiai elméletben. Én csak a szülőknek a gyermekeik születését megelőző, illetve az azt követő életmódban hiszek

Ha a szülők otthon folyamatosan a vitáik, hazugságaik és becstelenségeik jeleneteivel terhelik le a gyerekeiket, hogyan képzelhetik azt, hogy ők majd nevelni fognak?

Megfigyelték, hogy a csecsemők megbetegedhetnek, sőt, akár idegi zavarok is kiakakulhatnak náluk a szüleik között zajló veszekedések hatására.


Így érdemes szeretni a gyereket – idézetek Jung könyvéből


Még akkor is, ha közvetlenül nem részesei, ezek a viták diszharmonikus légkört teremtenek körülöttük, amit a csecsemők megéreznek, mivel még nagyon erősen kötődnek szüleikhez.

A kisbabák ugyan még nem öntudatosak, viszont rendkívül fogékonyak: a negatív impulzusokat étertestük fogja fel.”

Szülői önismeret

2/5 Szülői önismeret

„… leendő gyermekeik így vagy úgy, de az ő gondolkodásmódjukat, illetve életmódjukat tükrözik majd vissza. Hiszen mindaz, ami az ember szívében vagy fejében zajlik, előbb vagy utóbb valósággá válik.

Megjelenése pillanatától fogva az ember minden egyes gondolata és vágya él, így a születendő gyermek is korábban létezett már, mégpedig édesanyja, avagy édesapja gondolataiban, szívében. 

A gyermekek nem a semmiből születnek meg. Ha Önök most megkérdeznék tőlem, hogy gyermekük milyen okból született meg, azt felelném:

’Azért, hogy megtudják, mi járt a fejükben.’ Ily módon tanulják meg a férfiak és a nők megismerni önmagukat: a gyermekeiken keresztül.”

Korai hatások

3/5 Korai hatások

„Mennyi visszásság figyelhető meg a szülők gyermekeikkel szembeni viselkedésében!

Azzal az ürüggyel, hogy egy gyerek még túl fiatal ahhoz, hogy megértse, mi is zajlik körülötte, a szülők mindenféle beszédet, gesztust és viselkedést engednek meg maguknak anélkül, hogy sejtenék, hogy mindez milyen kedvezőtlenül hat a gyermek pszichikumára.

Sok szülő nem figyel oda, hogy milyen hangnemben beszél a gyerekeihez.

Haszontalanoknak, lustáknak és ostobáknak nevezik őket, és az így befolyásolt és hipnotizált gyerekek valóban ostobák és mihasznák lesznek.”

A gyerek mozgékony

4/5 A gyerek mozgékony

„Sohasem szabad tétlenül hagyni a gyerekeket. Gyakran mondjuk azt egy gyermeknek, amikor azt szeretnénk, hogy nyugton maradjon, hogy legyen jó, legyen szófogadó.

Ám miért keverjük össze a szófogadást a mozdulatlansággal? Meg se moccanni, semmit sem csinálni, ez hát a szófogadás?

Ne csodálkozzunk ezek után, ha a gyermek megutálja a szófogadást, hiszen a fejében ez a mozdulatlansággal kapcsolódik össze, ő pedig olyan mozgékony!

Jobb, ha nem kérjük azt egy gyerektől, hogy meg se moccanjon, hanem ehelyett inkább mindig adjunk neki valamilyen elfoglaltságot, amivel leköthetjük a figyelmét.”

A nők hatalma

5/5 A nők hatalma

„A természet olyan hatalmat adott a nők kezébe, amelyet egyáltalán nem, vagy csak rosszul használnak fel. A nőknek tudatosítaniuk kell magukban ezeket a képességeket.

Tudniuk kell, hogy tőlük függ az emberi faj egész jövője. Ha a nők hajlandók megérteni engem, akkor olyan hihetetlen erőt fognak képviselni a világban, aminek semmi sem lesz képes ellenállni. 

Mostantól a Földön élő össze nőnek azzal a szándékkal kell kapcsolatba lépnie egymással, hogy együtt újítsák meg az emberi fajt.

Intelligenciájuk és képességeik ellenére a férfiak ugyanis nem sok mindent tehetnek ezen a téren.

A nő, az édesanya kapta meg ezt a feladatot, hiszen a természet neki ajándékozta annak képességét, hogy befolyással lehessen a születendő gyermekre.”