Ezért isznak a gyerekek: sokkoló statisztika a kamaszokról

Jankovics Anna
Írta: ,
Ezért isznak a gyerekek: sokkoló statisztika a kamaszokról

Mi változott? Az, hogy míg régen egy-egy házibuli kísérője volt az alkohol, most az alkohol miatt rendeznek a „gyerekek” random bulikat. Bárhol. Az alkohol nem csak önmagában veszélyes rájuk – mind élettanilag, mind a tudatmódosítás eszközeként – hanem magával hozza a többi veszélyes élvezeti cikket is: a dohányzást és a kábítószer-használatot.

A szülők

Nem feltétlenül igaz az, hogy akinek a szülei rendszeresen isznak, az maga is inni fog, ám igen nagy a valószínűsége.

Ugyanis az alkohollal rendszeresen élő felnőtt könnyebben kóstoltatja meg a gyerekkel az alkoholt, megengedőbb a szeszesital fogyasztásával kapcsolatban.

Illetve van még egy probléma: amelyik szülő alkoholfüggő, nem tud olyan érzelmi biztonságot, odafigyelést nyújtani a gyereknek, aki könnyebben kerül rossz társaságba, alkoholt „megkövetelő” helyzetbe.

A gyerekek nagy része szülő jelenlétében találkozik először az alkohollal, többnyire egy ünnep alkalmával. Ám nem mindegy, hogy életének mely szakaszában, és milyen körülmények között.

Az első alkoholfogyasztás többnyire 13-14 éves korban történik meg.

A barátok

A kamasz életét a barátok töltik ki, a család hátrébb sorolódik. Ez – bizonyos szintig – így van jól.

Természetesen nem mindegy, hogy a gyerek kivel barátkozik. Ha olyannal, aki unalmában bulizik és iszik, ez ad „pezsgést” az életének, az komoly probléma, hiszen ha a gyerek sok időt tölt el egy ilyen társaságban, előbb-utóbb ő is a hedonizmus, nihilizmus híve lehet.

Nem mindegy, hogy a bulizásnak vagy az alkoholfogyasztásnak van-e pozitív előjele egy társaság életében.

Emellett ott vannak a kamasz sajátos problémái, a stressz és a teljesítménykényszer… tehát mindenképp veszélyes ez a közeg.

Senki ne gondolja azt, hogy az ő gyereke kivétel. Ezügyben igenis a szülő legyen nagyon óvatos és gyanakvó – ha jót akar gyerekének.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!